10 непреходни цитата от "Малкия принц"

Автор: Grigor 18:45, 8 февруари 2019

Антоан дьо Сент-Екзюпери – бащата на „Малкият принц“ е роден  на 29 юни 1900 г. Писателят, дал на света една от най-любимите и превеждани книги въобще – „Малкият принц“, умира едва на 44-годишна възраст. Французинът изчезва при полет, някъде между Корсика и френската Ривиера, над Средиземно море. За смъртта му има няколко версии, но никоя не се потвърждава напълно. Единственото сигурно са намерените останки от изтребителя-разузнавач на знаменития френски писател през април 2004 г. край Марсилия.

Днес, малко повече от седем десетилетия след смъртта му, авторските му права върху невероятното произведение са изтекли, а усмихнатото лице на Принца се подава почти от всеки ъгъл в книжарниците.

В памет на Антоан дьо Сент-Екзюпери нека си припомним част от наследството, което ни е оставил.

 

  1. Доказателството, че малкият принц е съществувал, е това, че той беше очарователен, че се смееше и че искаше една овца. Когато някой иска една овца, това е доказателство, че съществува.
  2. Показах прекрасното си произведение на възрастните и ги попитах дали моята рисунка не им вдъхва страх. Те ми отговориха: „Че защо една шапка ще вдъхва страх?“ Моята рисунка не изобразяваше шапка. Тя изобразяваше една змия боа, която бе глътнала и смилаше слон.
  3. Ако искам да видя пеперуди, трябва да изтърпя две-три гъсеници.
  4. Ако обичаш едно цвете, което съществува само в един екземпляр сред милиони и милиони звезди, това ти стига, за да си щастлив, когато гледаш звездите. Мислиш си: "Моето цвете е там някъде".
  5. Ето моята тайна. Много е проста: истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите.
  6. Възрастните никога нищо не разбират сами, а за децата е уморително все да им обясняват и обясняват.
  7. Знам една планета с един червендалест господин. Той никога не е помирисвал цвете. Никога не е поглеждал звезда. Никога не е обичал никого. Никога не е правил друго, освен сметки. Цял ден повтаря като теб: "Аз съм сериозен човек! Аз съм сериозен човек!" и се надува от гордост. Но това не е човек, а гъба!
  8. Много по-мъчно е да съдиш сам себе си, отколкото да съдиш другите. Ако можеш да съдиш себе си правилно, значи ти си истински мъдрец.
  9. Къде са хората? ...- Хората ли? Видях ги преди години. Но човек никога не знае къде да ги открие. Вятърът ги носи. Нямат корени и това им пречи много.
  10. Хората — каза малкият принц — се пъхат в бързите влакове, но не знаят вече какво търсят. И затова почват да се движат, но се въртят в кръг…

 

Тагнато в: Малкият принц
Общо гласували: 5

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
4 гласували / 80%
Да
1 гласували / 20%