8% ОТ ХОРАТА С ТЕЛК СА ОЩЕТЕНИ

Автор: 5Gmedia , 10:50, 21 март 2019

По изчисления на здравното ведомство, са ощетени около 8% от хората, които получават ТЕЛК по новите правила за издаване на решенията за инвалидност. Това обяви пред бТВ здравният министър Кирил Ананиев и допълни: „Но дори и един човек да е ощетен, ние сме длъжни да реагираме“.

 „Несправедливо е хора с малък процент на увреждане, но с много заболявания – да получават повече, в сравнение с хора, които имат много тежки заболявания. В момента на сайта на МЗ има качена нова Наредба, там предвиждаме основното заболяване, което до сега беше над 85% да бъде намалено на 50%, като към основното заболяване се добавят 20% от всички останали увреждания над 50%, така че ние сме убедени, че така хората няма да бъдат ощетени”, заяви Ананиев.

Той допълни, че Здравното министерство е на финала на разработване на информационна система за ТЕЛК и тя вече е представена пред хората с увреждания.

До края на годината се очаква да бъдат въведени и електронното досие, електронното направление и електронната рецепта.

По думите на здравния министър, от 1 април НЗОК ще поеме функциите на Фонда за лечение на деца в чужбина.

„Всички права, които имат децата ще бъдат запазени, даже смятам, че капацитетът на НЗОК ще даде възможност да се ускори процесът на движение на документите и съответно лечение на децата в чужбина”, заяви Ананиев.

Той коментира и казуса с малки Стефчо и трудностите през които премина детето при лечението си в Румъния. Здравният министър обяви, че вече е създадена необходимата организация за лечение на спинална мускулна атрофия у нас и 4 клиники имат готовност да извършват лечение.

Кирил Ананиев съобщи, че има развитие и по темата за белодробните трансплантации. Такива ще могат да се извършват в България в края на 2020 г., а в момента тече обучение на български специалисти в Австрия.

КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 4

Анкета

ТРЯБВА ЛИ ИК НА БФС ДА ОДОБРИ ОСТАВКАТА НА БОРИСЛАВ МИХАЙЛОВ?
Да
4 гласували / 100%
Не
0 гласували / 0%