РАДОСЛАВ МИЛЕНКОВ Е НОВИЯТ ПОДУПРАВИТЕЛ НА БНБ

Автор: 5Gmedia , 10:38, 22 март 2019

Народното събрание избра единодушно със 115 гласа финансиста Радослав Миленков за ръководител на „Банков надзор“ в Българска народна банка /БНБ/ с мандат от шест години.

След като се закле в зала, Миленков заяви в кулоарите на парламента, че основен приоритет в бъдещата му работа ще са ангажиментите на страната по кандидатурата ѝ за влизане във валутния механизъм ERM II и Банковия съюз. Според него, приемането на България в "чакалнята на еврото" може да се случи още това лято, имайки предвид и факта, че БНБ работи усилено в тази посока.

Миленков заяви още, че уроците след случая с КТБ са научени, както и са направени необходимите реформи, което, по думите му, е допълнителна гаранция да няма повторение на такъв сценарий.

До избирането му днес Радослав Миленков ръководеше Фонда за гарантиране на влоговете в банките, като е на този пост от 2014 г. Той бе номиниран за подуправител на БНБ и ръководител на направление „Банков надзор“ от гуверньора на централната банка Димитър Радев, за да замени изненадващо подалия оставка в началото на месеца Димитър Костов.

В мотивите на избора на Миленков, гуверньорът на БНБ, в официално съобщение, посочва: Миленков е добре познат и уважаван специалист в банковите среди, който е доказал своите професионални познания и добра репутация. Има значителен управленски опит в няколко търговски банки.

Радослав Миленков е магистър по финанси. Завършил е Университета за национално и световно стопанство с отличие, владее английски език и не членува в политически партии.

магистър по финанси. Завършил е Университета за национално и световно стопанство с отличие, владее английски език и не членува в политически партии. Копирано от standartnews.com
магистър по финанси. Завършил е Университета за национално и световно стопанство с отличие, владее английски език и не членува в политически партии. Копирано от standartnews.com
Общо гласували: 5

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
4 гласували / 80%
Да
1 гласували / 20%