"АРТЕКС": ИМАМЕ ВСИЧКИ РАЗРЕШИТЕЛНИ ЗА НЕБОСТЪРГАЧА

Автор: 5Gmedia , 07:42, 28 март 2019

Строителната фирма "Артекс" излезе с официално изявление, обявявайки, че има всички документи за строителството на небостъргач в столичния квартал „Лозенец”.

Изявлението на компанията е във връзка с данните, че строежът на небостъргача "Златен век" на улицата "Златен рог" в столичния квартал "Лозенец" няма валидно разрешително.

„Във връзка с появилите се неверни твърдения от последните дни относно законността на строителството на сграда „Златен век“ ръководството на Артекс Инженеринг декларира, че проектът се изпълнява изцяло в съответствие с действащото българско законодателство и притежава всички необходими действащи законови документи за това”, заявяват от компанията.

От „Артекс” уточняват, че разрешението за строеж е издадено на 26 януари 2007 г. а през 2010 г. е издаден протокол за откриване на строителната площадка и определяне на строителна линия и ниво. През 2012 г. разрешителното за строеж е презаверено за 5 години. Но през 2017 г. са приети промени в ЗУТ и срокът на валидността му е удължен на 10 г. от датата на започване на строителството. Тази за сградата „Златен век” била 11 януари 2010 г.

„При така приетия законов текст и с оглед факта, че сградата от самото начало (от 2007 г.) е категоризирана като 2 категория строеж по ЗУТ, не е необходима презаверка на разрешението на строеж преди 11.01.2020 г. и строежът й е законосъобразен”, заявяват от „Артекс”.

Припомняме, по-рано днес главният архитект на София Здравко Здравков призна, че срещу него е упражняван натиск от "Артекс". Към него били изпращани СМС-и за натиск, които обаче той отказа да покаже.

Той коментира и че не се знае дали строежът на небостъргача на улица "Златен рог" е законен, уточнявайки, че действащото разрешително за строежа е изтекло е в края на 2017 година и не е подновено в законния срок до ноември 2018 година.

От „Артекс“ коментираха и повдигнатите съмненията за това дали промените в ЗУТ не са били направени специално за фирмата и техния небостъргач "Златен век". В този контекст от фирмата обясняват и защо са били приети промените - по този начин се увеличавал срокът за завършване на най-сложните и обмени строежи, "за много от които е налице европейски финансиране и съфинансиране от Република България, с оглед съхраняване на публичния интерес".

От изявлението на компанията става ясно, че обектът на улица "Златен рог" е бил многократно проверяван от ДНСК - през цялата 2018 и 2019 година. Всичките проверки на строителния контрол констатирали пълна законосъобразност на дейността.

Общо гласували: 14

Анкета

КАКВО ПРАЗНУВАТЕ ДНЕС - ДЕНЯТ НА ВЛЮБЕНИТЕ ИЛИ ДЕНЯТ НА ЛОЗАРЯ?
Трифон Зарезан
8 гласували / 57.14%
И двата празника
3 гласували / 21.43%
Не празнувам
3 гласували / 21.43%