МОРБИЛИ В СОФИЯ

Автор: 5Gmedia , 12:35, 13 февруари 2019

Доказан е случай на морбли в София. Пациентът е 37-годишна жена, която е настанена в Инфекциозна болница. Това съобщи проф. д-р Тодор Кантарджиев пред БНТ.Епидемиологът изтъкна, че случаите на морбили в цяла Европа се увеличават заради липсата на ваксинации и сезонните работници от страни като Украйна. Най-сериозно в момента е положението в съседна Македония, където вече 3 са починалите от морбили деца. За щастие в България нивото на ваксинации остава високо, успокои експертът. Въпреки това, той призова да не се пътува с деца под имунизационната възраст от 13 месеца в рисковите от морбили страни, а хората, които не са прекарали болестта и са били в чужбина, да избягват контакт с деца в първите няколко дни след завръщането си.

У нас ваксината срещу морбили е част от задължителния имунизационен календар – първата имунизация е на 13 месечна възраст, а реимунизацията е на 13 години.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) през 2018 г. три пъти е нарастнала заболяваемостта от морбили. Случаите на морбили в Европа са се повишили десетки пъти заради липсата на имунизации. Миналата година в европейския регион от 82 000 болни, 72 са починали поради липса на ваксинация. Най-много са случаите в Украйна - 36 000 души.

Тагнато в: морбили
Общо гласували: 20

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
15 гласували / 75%
Да
5 гласували / 25%