АЙФЕЛОВАТА КУЛА НАВЪРШИ 130 ГОДИНИ

Автор: 5Gmedia , 12:13, 31 март 2019
Източник: 5GMedia

Днес Айфеловата кула, символът на Париж и най-емблематичният френски монумент, става на 130 години. В дългата си история, от откриването си през 1889 година до днес, гранд-дамата на Франция е посетена от 300 милиона туристи.

324-метровата „Желязна лейди“, както я наричат французите, е проектирана от парижкия инженер Густав Айфел.

Изграждането на кулата е отнело две години, два месеца и пет дни, което се смята за истинско постижение за времето си. В процеса са участвали между 300 и 450 работници.

КОМЕНТАРИ

От: Георги 21 октомври 2019
- ... е проектирана от парижкия инженер Густав Айфел. - Мили деца, не повтаряйте като папагали неистини, изречени от незадълбочени хора! Густав Айфел НИКОГА не е бил нито проектант на кулата. нито е автор на идеята. Идеята и проектът са изработени от Морис Кьохлен (32, Maurice Koechlin), подпомогнат по-късно от Емил Нугие (27, Emile Nougier) в доработката. Айфел първоначално не проявява никакъв интерес към проекта им. Но Гюстав Айфел е собственикът на инженерното бюро, спечелила измежду 107 кандидати конкурса за разработката. Айфел, Морис Кьохлен и Емил Нугие получават патента за проекта на 18 септември 1884 г., а по-късно Айфел откупува дяловете от патента на двамата си сътрудника. Така кулата е една, а бащите са трима. Но без Айфел проектът никога не би видял реализация. На 50-годишнината на кулата Морис Кьохлен казва: "Густав Айфел е баща на кулата, а чертежът и изчисленията са направени от мен." Отдайте дължимото на двамата младежи, дръзнали да проектират най-високото съоръжение в света към онзи момент. Кулата е изградена за 2 години, 2 месеца и 5 дни. Не споменавайте това на хората, ремонтирали в София ул. Граф Игнатиев, че може да се обидят и кажат, че това е политическа провокация. Да бе, да - замислена е още преди 140 години!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 4

Анкета

ТРЯБВА ЛИ ИК НА БФС ДА ОДОБРИ ОСТАВКАТА НА БОРИСЛАВ МИХАЙЛОВ?
Да
4 гласували / 100%
Не
0 гласували / 0%