РАБОТАТА НА СМЕНИ ВРЕДИ ЗА ЗДРАВЕТО НИ

Автор: 5Gmedia , 09:22, 14 февруари 2019

Нощните смени объркват процесите в тялото и причиняват трайни щети върху организма, предупреждават британски и френски учени от University of Toulouse и University of Swansea. Проучвания установяват, че Продължителната работа на смени и нощният труд влияят неблагоприятно върху мозъка и нарушават способността ни да мислим и помним. Работата на смени за период от 10 и повече години може да доведе до сериозни изменения на мозъчната функция. Всички ние имаме биологичен часовник, който е настроен така че да сме активни през деня, а през нощта да почиваме. Ако бъде нарушен биологичния ни ритъм, може да се наруши физическото или психическото ни здраве.

В страната ни нощен труд полагат над 400 000 души. Всеки един от тях по време на нощни смени е изложен на голям стрес и умора,водещи до здравословни проблеми.

Все пак учените отбелязват, че дори и след 10 години работа на смени, когнитивните способности на мозъка могат да бъдат възстановени след преминаване в нормален работен режим. Затова обаче са нужни поне 5 години. 

КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 1

Анкета

СПАЗВАТЕ ЛИ КОЛЕДНИТЕ ПОСТИ?
Не
1 гласували / 100%
Да
0 гласували / 0%
За кратко
0 гласували / 0%