ВАСИЛ ВАСИЛЕВ: ЩЕ УСПЕЕ ЛИ НИНОВА ДА ПРЕВЪРНЕ ДЕФЕКТЪТ В ЕФЕКТ И ПОРАЖЕНИЕТО В ПОБЕДА?

Автор: 5 GmediA 15:45, 15 април 2019
Източник: БГНЕС

Както до снощи победата на основната опозиционна сила изглеждаше твърде вероятна, толкова от тази сутрин тя се оказва трудно постижима.

Прередената листа представлява забележителна победа на Борисов, който успя да наложи Сергей Станишев и така да разклати позицията на Нинова. Този състав на листата предполага загуба на евроизборите, което пък вероятно ще бъде последвано от оставка на Нинова от ръководството на партията. Това би бил подаръкът за годината на ГЕРБ.

Сред кандидатите има хора, за които никой не е чувал и има хора, който никой не иска да чуе. Тази листа, с някои изключения, може само да отблъсне скептичните към всичко избиратели, които а-ха да се престрашат да гласуват за БСП, но бяха поляти снощи със студен душ. Сега те вероятно няма да гласуват за никого, т.е. от гласовете им или по-скоро от нежеланието им да гласуват ще се възползват ГЕРБ и ДПС.

Все пак, освен Борисов победители от вчерашния пленум излязоха и динозаврите в столетницата. От тази сутрин те триумфират по всички канали и предричат сваляне на Нинова – нещо, което за тях изглежда по-важно от победата им на евроизборите. Нея те оставят на ГЕРБ.

Остава още един, загадъчен до този момент елемент – ще съумее ли Нинова да превърне дефектът в ефект и поражението в победа. Тя има качества, които могат да и позволят да го направи. Ще видим дали ще ги използва.

***Васил Василев е дългогодишен журналист, кореспондент в чужбина; бизнесмен.

Общо гласували: 10

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
7 гласували / 70%
Да
3 гласували / 30%