ЦРУ ПРЕДУПРЕЖДАВА, ЧЕ ТЕЛЕКОМУНИКАЦИОННИЯТ ГИГАНТ HUAWEI Е ФИНАНСИРАН ОТ КИТАЙСКИТЕ СЛУЖБИ

Автор: 5 GmediA 06:34, 21 април 2019

ЦРУ е предупредил британските служби, че телекомуникационният гигант Huawei, който предлага модерни технологии за въвеждането на 5G в Обединеното кралство получава финансиране от структурите на държавна сигурност в Пекин, твърди The Times.

ЦРУ е споделило обвиненията с партньорите си от Five Eyes Intelligent alliance:Великобритания, Aвстралия, Нова Зеландия и Канада още в началото на годината.

Huawei отхвърля обвиненията и настоява, че е частна компания и е независима от държавата. Критиците на компанията, обаче, са убедени, че чрез софтуеъра за 5G ще бъдат шпионирани комуникациите на Великобритания.

Очаква се през следващата седмица въвеждането на 5G технологията да се дискутира от правителството на Тереза Мей и шефовете на специалните служби.

Американците настояват, че независимостта на частните компании в Китай не само не е гарантирана - напротив, законът предвижда фирмите да съдействат на китайската армия.

Компанията Huawei е създадена през 1987 г. в Шенжен от бившия офицер от Националната освободителна армия Ren Zhengfei. Твърди се, че първоначалният му капитал идва от държавата. През 2012 г. един от изпълнителните директори Chen Lifang казва: ние сме получили законни субсидии от държавата, така както това се случва и в европейските страни.

САЩ отстрани Huawei от доставките на оборудване за федералните държавни комуникации. Скептиците смятат, че санкциите срещу Huawei са част от търговската война между САЩ и Китай.

Тагнато в: 5G , Huawei
Общо гласували: 9

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
6 гласували / 66.67%
Да
3 гласували / 33.33%