ЛЕКАРИ ОТ СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА ПЕДИАТРИЧНА БОЛНИЦА В СОФИЯ ОТНОВО НА ПРОТЕСТ

Автор: 5 GmediA 09:54, 23 април 2019

Лекарите от Специализираната педиатрична болница „Проф. д-р Иван Митев“ излизат днес на втори протест. Те продължават да настояват за специален статут на лечебното заведение, за да може финансирането му да не зависи само от НЗОК, както и за отпадане на лимитите за прием.

Педиатрите искат и решаване на проблема с ниските заплати и с недостига на кадри. От Здравното министерство вече обещаха допълнително финансиране, но заявиха, че новият статут на лечебното заведение може да стане факт след 2 години когато то ще стане част от бъдещата национална детска болница, припомня БНТ.

Пред БНР д-р Антон Владимиров, лекар в специализираната болница, заяви, че „за момента няма индикации за промяна“ в позицията на здравните власти. „Остават уверенията, че до края на май ще има преразглеждане на начина на финансиране на болницата, но няма да получим специален статут на национална болница“, каза д-р Владимиров.

„Това не е протест за заплати, нито за пари. Това е протест за детското здравеопазване в България, което в момента е захвърлено на бунището от всеки един управник в тази държава през последните 30 години“, коментира медикът.

Той допълни, че в случай, че не бъде започната процедура за статута не лечебното заведение, ще бъде свикан нов протест на 10 май, когато медици възнамеряват да блокират кръстовища.

Общо гласували: 2

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
2 гласували / 100%
Да
0 гласували / 0%