ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ЩЕ ПОЗВОЛИ НА HUAWEI ДА ПОМОГНЕ ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА 5G МРЕЖА

Автор: 5 GmediA 16:55, 25 април 2019
Източник: БГНЕС

Британското правителство одобри доставката на оборудване от китайската телекомуникационна компания Huawei за новата 5G мрежа за данни на Великобритания, въпреки предупрежденията за риск за сигурността. Няма официално потвърждение, но Daily Telegraph съобщава, че Huawei ще изгради "периферни" компоненти като антени.

По-рано САЩ в лицето на ЦРУ изрази сериозни притеснения за сигурността на устройствата на китайскат компания и разкриха участие на китайското разузнаване в упрвлението на Huawei.

От Вашингтон поискаха нейните съюзници в разузнавателната група "Пет очи" - Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия - да не използват продукти на китайската компания. Huawei отрече, че продуктите им  крият риск от шпионаж или саботаж.

Австралия вече заяви, че подкрепя  Вашингтон, който изразява "сериозна загриженост относно ангажиментите на Huawei към китайското правителство и опасността, която те създават за сигурността на телекомуникационните мрежи в САЩ и другаде".

Говорител на отдела за цифрови, културни, медийни и спортни дейности съобщи, че преразглежда доставката на оборудване за 5G мрежата и ще докладва своевременно.

Министърът на цифровите технологии Марго Джеймс отговори на докладите, с Туит: "Въпреки изтичането на противната информация, все още не е взето окончателно решение относно управлението на рисковете за телекомуникационната инфраструктура."

Според Daily Telegraph, на Huawei ще бъде позволено да подпомогне изграждането на "периферната" инфраструктура на 5G мрежата. Това би означавало, че Huawei няма да доставя оборудване за така наречените "основни" части - където се извършват задачи като проверка на идентификатори на устройства и вземане на решение за маршрутизиране на гласови повиквания и данни.

Общо гласували: 11

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
8 гласували / 72.73%
Да
3 гласували / 27.27%