НЕ ПОДМИНАВАЙТЕ ТОЗИ ТЕКСТ! ВИЖТЕ КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИТЕ ОТ "ТИХИЯ УБИЕЦ" - ВИСОКОТО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ

Автор: 5 GmediA 09:53, 7 май 2019

Високото кръвно налягане – хипертонията – е често срещано състояние, което уврежда кръвоносните съдове и жизненоважни органи. До него може да се стигне, ако не се храните здравословно или не се движите достатъчно.

Възможно е да сте в хипертоничен риск, акоусещате лицето си сковано, както пише медицинският сайт LiveStrong. Това чувство, което може да се обърка с обща отпадналост, най-често се проявява в едната страна на лицето. Трябва веднага да идете на лекар, ако се усъмните, че сте получили хипертонична криза. Причина за нея може да бъде отказ на бъбреците, инфаркт или дори ако сте забравили лекарствата си за високо кръвно.

Наречена „тихият убиец", хипертонията рядко се проявява ясно и може да бъде фатална. Ако не се контролира, налягането може да скочи до такива нива, че да получите физически симптоми. Някои от тях са неспецифични и приличат на последициот някакво недотам сериозно състояние или външна причина. Но е възможно симптомите рязко да се изострят и в някои случаи да доведат до внезапна смърт.

Хипертоничната криза се овладява с постъпване в болница за лечение с препарати, приемани през устата или венозно. Ранното диагностициране е важно, защото кризата може да доведе до опасни последици, например инсулт или инфаркт. Всички хора над 40 години трябва редовно да проверяват кръвното си налягане.

Обичайни симптоми на високо кръвно налягане – силни главоболия, кръв в урината, обилно потене, обилно уриниране, задъхване, замайване, болка в гърдите, силно сърцебиене, кървене от носа, болки в стомаха, втрисане, замъглено зрение, силна тревожност и припадъци, гадене и повръщане, вялост, умора, безпокойство, объркване или разсеяност.

Ако не се вземат мерки, високото кръвно налягане може да причини спиране на сърцето, инфаркт, аневризми. Аневризмите – разширения на кръвоносните съдове поради отслабване на съдовата стена, си съществуват, без да се „обаждат", но може всеки момент да се разкъсат.

Потърсете незабавно медицинска помощ, ако започнете да говорите трудно или не разбирате какво ви говорят, ако усещате вцепеняване или изтръпване в ръцете или краката, слабост или сковаване в лицето или едната страна на тялото, силно главоболие с неизвестна причина. Признаци на хипертонична криза са и треперенето в мускулите или внезапният припадък. Ако знаете, че имате високо кръвно, и получите някой от тези симптоми, веднага се свържете с лекар.

Всяко повишаване на кръвното налягане над стойностите 180/120 може трайно да увреди кръвоносните ви съдове. Те се възпаляват и може да започнат да пропускат кръв, а това пречи на сърцето да работи ефикасно.

-----

Напълно възможно е да намалите шанса от хипертония, ако редовно ядете яйца. Те понижават кръвното налягане благодарение на своите протеини, действащи аналогично на лекарствата против хипертония, твърдят учени. Според медицинския сайт LiveStrong три-четири яйца на седмица влияят полезно върху кръвното налягане. Проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition през декември 2005 г., установява, че при хора, които изяждат едно до три яйца на седмица, рискът да развият хипертония е с 11 до21% по-малък, отколкото при тези, които ядат яйца по-рядко. Протеините в яйцата (6,3 г в голямо яйце)може би са отчасти причината за благотворното им въздействие върху нивата на кръвното налягане.

Според благотворителната организацияБританска асоциация по кръвно налягане (Blood Pressure UK) пептидите потискат произвеждането на веществото ангиотензин, което повишава кръвното налягане. Яйцата може да ви помогнат и да отслабнете, а това също понижава кръвното налягане. Те са много засищащи, особено на закуска, така че през деня ще ядете по-малко. Яйцата помагат и за здравето на очите, понеже съдържат антиоксиданти, които пазят от перде и макулодистрофия (разрушаване на ретината).

Ако искате да се храните здравословно, експертите съветват да приемате повече храни, богати на калий, който противодейства на вредните ефекти на солта върху кръвното налягане. ОтБританската асоциация по кръвно налягане обясняват: „Бъбреците контролират кръвното налягане, като управляват течностите в тялото. Повече течности – по-високо налягане. Филтрирайки кръвта, чрез баланса между натрий и калий бъбреците извличат излишната вода и по каналчета я пращат в пикочния мехур. Приемането на повече сол повишава нивото на натрия и нарушава баланса му с калия, а това пречи на извличането на водата."

Приемането на повече плодове и зеленчуци увеличава нивотo на калия. Например чаша замразен спанак съдържа 540 мг калий, средно голям сладък картоф (батат) – 541 мг, от 572 г диня ще получите 640 мг от ценния елемент, половинка плод авокадо пък ще ви даде 487 мг.

Рискът от високо кръвно налягане може да се понижи с някои промени в начина на живот – а именно с повече движение. Най-напред обаче се посъветвайте с вашия лекар, за да ви предпише раздвижването, което ще е най-добро конкретно за вас.

Много полезни са аеробните упражнения – повтарящи се ритмични движения, в които участват големи мускулни групи. Според експерти от Клиниката „Мейо" колоезденето е едно от най-добрите аеробни упражнения. Дори ако карате със скорост около 15 км/ч на сравнително равен терен, това забележимо допринася за понижаване на кръвното налягане, обяснява медицинският сайт LiveStrong. Ако пък предпочитате велотренажор у дома, ефектът е същият – важното е да въртите педалите поне 10-15 минути на ден.

А може би не сте почитатели на колоезденето? Тогава просто се разхождайте. Само след няколко седмици ходене поне по половин час дневно ще забележите благотворното му влияние върху кръвното ви налягане. И не е задължително да изгълтвате наведнъж дневната доза пешеходство – може да я разделите на две порции по 15 минути или на три по 10 минути.

Във всеки случай, стремете се да постигнете поне 150 минути умерено интензивно движение на седмица – това ще пази кръвоносната ви система.

 

Славянка Мундрова-Неделчева

КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 1

Анкета

ЗАПЛАШЕНИ ЛИ СА СОФИЯНЦИ ОТ РЕЖИМ НА ВОДАТА СЛЕД НОВИТЕ РЕШЕНИЯ ЗА ПЕРНИК?
Да
1 гласували / 100%
Не
0 гласували / 0%
Не мога да преценя
0 гласували / 0%