6,6 МИЛИОНА ЛЕВА ДЪЛЖИ НА ДЪРЖАВАТА ТЕЦ “ВАРНА”, СОБСТВЕНОСТ НА АХМЕД ДОГАН

Автор: 5 GmediA 13:40, 7 май 2019
Източник: колаж 5gmedia

Надеждите, че част от държавните енергийни дружества могат да изплуват от затъването си във финансовото блато, се изпаряват с резултатите им за първите три месеца на годината. Те бяха публикувани от финансовото министерство и не дават повод за оптимизъм, особено ако става дума за НЕК или "Марица-изток 2", пише Сега.

Националната електрическа компания (НЕК) регистрира отрицателен резултат от 72.7 млн. лв. на фона на плюс от 72.8 млн. лв. година по-рано. Това означава сериозно влошаване на финансовите показатели със 145.5 млн. лв. за година, или по 12.1 млн. лв. на месец.

НЕК отчита спад на приходите от продажба на ток с близо 52% спрямо година по-рано. Обяснението е в излизането на борсата на производителите на зелен ток с мощност над 4 мегавата (МВ). Отделно с почти 30% е спаднало производството на ток от водните централи на НЕК, които носят сериозни приходи на компанията.

От дружеството обаче явно смятат, че ще наваксат. НЕК очаква приходи от фонд "Сигурност" от над 120 млн. лв., които за пореден път донякъде ще компенсират драматичното влошаване на резултатите. Фондът се пълни с 5% вноски от всички производители на ток (вкл. и от самата НЕК), а парите отиват за подпомагане на електрическата компания.

Друго държавно дружество - ТЕЦ "Марица-изток 2", за пореден месец не успява да се справи с дълговете си. Заради покупката на скъпи квоти въглеродни емисии дълговете (краткосрочни и дългосрочни) са за почти 1.4 млрд. лв. Най-много тях - над 1 млрд. лв., централата дължи на компанията майка - Българския енергиен холдинг (БЕХ).

За първите три месеца тецът е на загуба от над 33 млн. лв., показва още отчетът на централата. В него е записано и предстоящото увеличаване на капитала с 580 млн. лв. Преди това обаче компанията трябва да получи разрешение от Брюксел. С увеличението на капитала централата ще подобри ликвидността си. Но ако подкрепата за теца бъде обявена за нерегламентирана държавна помощ, дружеството е заплашено от несъстоятелност. Изминалата 2018 г. централата завършва с колосална загуба от 332 млн. лв.

В същото време БЕХ също влошава резултатите си и печалбата му за първите три месеца на годината е с над 50% по-малка в сравнение с година по-рано. Нетната печалба на холдинга е 1.136 млн. лв. спрямо 2.957 млн. лв. година по-рано. Една от причините за това е, че той е вдигнал разходите си заради наемането на компания, която да го представлява заедно с "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" в оспорването на глобата от ЕК за над 77 млн. евро заради монопол на газовия пазар.

И докато част от енергийните дружества затъват, други се развиват повече от добре. Свободният пазар се отразява чудесно на АЕЦ "Козлодуй", която за първите три месеца отчита печалба от над 125 млн. лв. на фона на 87 млн. лв. година по-рано. С това темпо Първа атомна е на път само за няколко месеца да надхвърли печалбата за цялата минала година, която е 163.5 млн. лв. АЕЦ "Козлодуй" продава почти 80% от тока си на борсата, което е довело до ръст на приходите с цели 17%.

С печалба се отчита и "Булгартрансгаз", който е на плюс за първите три месеца от над 37 млн. лв. На печалба е и "Булгаргаз" (17.1 млн. лв.), чийто основен длъжник отново е столичното парно. "Топлофикация-София" дължи на "Булгаргаз" 94 млн. лв., като над половината от тях са просрочия. Сред длъжниците са и "ЛУКойл Нефтохим" (14.2 млн. лв.), както и ТЕЦ "Варна" (6.6 млн. лв.), собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

На плюс за първите три месеца са Електроенергийният системен оператор (9.79 млн. лв.), както и Мини "Марица-изток" (17.2 млн. лв.). Резултатът на мините вероятно щеше да е още по-добър, ако те бяха успели да си съберат вземанията от "Марица-изток 2". Тецът дължи на мините над 100 млн. лв.

Източник: Сега 

КОМЕНТАРИ

От: Юлияна 19 януари 2020
А агент ,,Сава" , не се ли е задължил като собственик ,да го плати ?

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 17

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЪВЕЖДАНЕТО НА ТОЛ СИСТЕМА?
Не
11 гласували / 64.71%
Да
6 гласували / 35.29%
Не мога да преценя
0 гласували / 0%