200 КГ БЕБЕТА-ЗМИОРКИ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ - ПОЛИЦИЯТА ГИ ПРИБРА

Автор: 5Gmedia , 15:25, 19 февруари 2019

200 килограма бебета-змиорки от застрашен вид бяха задържани от митничари на Летище София, съобщиха от Агенция "Митници".На 15 февруари митнически служители спрели за щателна проверка авиопратка, с направление Малайзия и тегло 1010 кг. 90-те контейнера от стиропор, съдържащи милиони екземпляри, са били обявени в митническите документи като "шаран и толстолоб за зарибяване".При проверката се установява, че контейнерите в действителност съдържат 200 кг живи екземпляри, във фаза "млада змиорка" (кристална фаза), с приблизителна дължина 7-8 см.

Експерти на РИОСВ-София са потвърдили, че задържаните змиорки са от критично застрашения вид европейската змиорка (Anguilla Anguilla), защитен от Конвенцията за международната търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна (CITES). Бебетата змиорки са били транспортирани спешно към Спасителния център на Аквариума във Варна в опит да бъдат спасени, тъй като при опита за износ са били опаковани в неблагоприятни условия.

Змиорките Anguilla Anguilla са с голяма търговска стойност, тъй като цената на малките змиорки на азиатските пазари достига до 2000 долара за килограм.

Припомняме, че случай със задържани змиорки от същия вид на Летище София имаше и в началото на 2015 г., когато митническите служители задържаха над 2 милиона екземпляра в същата фаза на развитие, пътуващи като чекиран багаж в осем контейнера от Мадрид за София.

Общо гласували: 12

Анкета

ПРИТЕСНЯВА ЛИ ВИ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОРОНАВИРУСА ВЕЧЕ И В ЕВРОПА?
Да
7 гласували / 58.33%
Не
5 гласували / 41.67%