ИЗПЛАЩАТ НАД ПОЛОВИН МИЛИАРД ЛЕВА НА КРЕДИТОРИТЕ НА КТБ

Автор: 5 GmediA 08:44, 9 май 2019

Днес започва разплащането с кредиторите на фалиралата преди близо 5 години Корпоративна търговска банка. Синдиците са успели да съберат 570 млн. лв от активите на финансовата институция, които ще бъдат разпределени сред повече от 7 000 институции, фирми и граждани.

Фондът за гарантиране на влоговете в банките също е в този списък с кредитори с вземане от 3.7 млрд. лв. от общо 5 млрд. лв. Той ще получи едва 409 млн. лв. С предимство преди него обаче са обезпечените кредитори. Те ще получат малък процент от размера на вземането си.

Сред най-големите кредитори се нарежда и една от настоящите банки в страната. Над 10 млн. лв има да получава столичната "Топлофикация".

Средства ще бъдат възстановени и на "Булгартрансгаз", БДЖ, както и на физически лица. Сред имената в списъка са тези на Ахмед Доган, който има да получава повече от 76 000 лв и бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев с близо 21 000 лв.

Парите ще се изплащат чрез клоновете на "Уникредит Булбанк" като за тях получателите им ще дължат такси по тарифата на банката.

Списъкът с кредиторите на банката и разпределените им за изплащане суми може да се открие ТУК, както и на сайта на КТБ и в Търговския регистър.

Общо гласували: 19

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
15 гласували / 78.95%
Да
4 гласували / 21.05%