ВАСИЛ ВЕЛЕВ ОТ ИМЕТО НА БИЗНЕСА: НА ПАЗАРА НА ТОКА ИМА ПРИЗНАЦИ ЗА ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА

Автор: 5 GmediA 08:21, 10 май 2019

"Пазарът на ток за бизнеса е манипулиран и има всички признаци на организирана престъпна група. При такъв НЕК на нас не ни трябват врагове, не ни трябва конкуренция". Това каза пред Нова телевизия председателят на АИКБ Васил Велев от името на работодателските организации БСК, БТПП и КРИБ по повод на рекордно високите цени на тока за промишлеността.

Припомняме, че вчера бизнесът писа до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова по повод цените на електроенергията.

Председателят на АИКБ съобщи, че по казуса са сезирани КЕВР и прокуратурата. „За да проверят защо се получава тази ситуация и къде отива, на кой се дават тези поръчки след това за балансираща енергия, която е 2,5 пъти по-скъпа от тази цена. После има още един мултипликатор, понеже се задействат енергоблокове, които произвеждат много повече, отколкото е нужно, отколкото е дисбалансът, а трябва да се плати цялото количество по тази висока цена и всъщност се изземват от предприятията по 400 лв. , по 500 лв. за мегават час, чрез ЕСИ и НЕК, за да се дадат на американски централи, ТЕЦ „Варна” и Ковачки", обясни той.

Работодателите искат не само оставката на ръководството на НЕК, но и преструктурирането на компанията.

Според АИКБ умишлено се създава дефицит на електроенергия. „На 7 май имаше нормално и адекватно предлагане и нормална цена на тока. След това количеството енергия, която НЕК предложи на пазара ден напред беше три пъти по-малко и цените изхвърчаха. В пъти по-висок ток от съседите. Ние имаме 84 евро на мегават час, а всички около нас са на 44”, каза Велев.

По думите му, „при един такъв дефицит се изземват стотици хиляди, милиони даже, за един ден от хората, защото като се плати скъп ток, се плащат по-малки заплати, или се вдигат цените и хората плащат по-скъпи стоки“.

„Не можем да повярваме,че това е от некадърност, защото и така да е, е крайно време да се променят нещата”, заключи Васил Велев.

 

 

 

 

КОМЕНТАРИ

От: Лъч светлина 19 септември 2019
Това си е чиста мафия огромна мафия и най- огромната е в енергетиката!Така наречените политици са само един обслужващ персонал на цялата мафия в България!Държавните институции всичките са тотално пленени от мафията,която си е назначила свои мафиотски кадри!Ако все още не сте разбрали живеем под мафиотско робство!
От: Народа на Бг. 19 септември 2019
Тоя сега забеляза, че НА ПАЗАРА НА ТОКА ИМА ПРИЗНАЦИ ЗА ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА. Тя, България се управлява от ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА наречена Шайката ГЕРБ !

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 80

Анкета

ЗА КОГО БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ, АКО ИЗБОРИТЕ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ БЯХА ДНЕС?
Мая Манолова
47 гласували / 58.75%
Борислав Игнатов
15 гласували / 18.75%
Борис Бонев
15 гласували / 18.75%