ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР БОЙКО ПЕНКОВ: ИСКАНИЯТА НА ПЕДИАТРИТЕ ЩЕ БЪДАТ ИЗПЪЛНЕНИ ДО ДВЕ ГОДИНИ

Автор: 5 GmediA 10:52, 10 май 2019

Няма да има ограничения за приема на деца в педиатричната болница.Това заяви пред БНТ зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Той обаче допълни, че това, което искат педиатрите, които днес излязоха на трети протест, е планирано да се случи максимум до две години.

Медиците от единствената детска болница у нас настояват тя да бъде призната за национална педиатрична и да ѝ бъде гласуван съответния бюджет.

По думите на д-р Пенков установяването на специален статут на сега съществуващата болница би отнело много време, но бъдещата педиатрична болница, която се изгражда в момента, ще има такъв специален статут.

Той обясни, че между 10 и 30 март е имало софтуерни проблеми с отчитането на приема на болни, но проблемът сега отстранен.

„Няма да има ограничения за приема на деца в педиатричната болница“, увери д-р Пенков. Той се ангажира 50 млн. от резерва, които са за болнична помощ, чрез тях да бъдат повишени цените на клиничните пътеки. Това трябва да се случи поради дългогодишното им подценяване и през тези допълнителни средства, които се вливат в лечебните заведения, да бъдат повишени заплатите на персонала.

Както 5GMedia съобщи по-рано, педиатри излязоха днес на пореден протест.

Общо гласували: 12

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
9 гласували / 75%
Да
3 гласували / 25%