НЕ ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ, А ВЪТРЕШНАТА ВОЙНА ВЪВ “ ФОЛКСВАГЕН” БАВИ РЕШЕНИЕТО ДАЛИ ЩЕ СЕ СТРОИ ЗАВОД У НАС, ЕКСПРЕЗИДЕНТЪТ ПЛЕВНЕЛИЕВ СЕ ЗАЯЖДА НЕОСНОВАТЕЛНО

Автор: 5 GmediA 11:38, 14 май 2019
Източник: Колаж 5GMedia

Вътрешна война в концерна “ Фолксваген”! Има сериозни противоречия между акционерите и управителния съвет - те са ужасени от общата сметка от 30 милиарда евро, изплатени заради проблеми с автомобилите на компанията, разкрити първо от американските, а после и от други власти и довели до каскада от дела срещу собствениците, пише “ Файненшъл Таймс”.  Изразено е не просто недоверие към мениджърите на корпорацията, а настоятелно искане за оставки.

Сериозно вътрешно напрежение има и между отделните марки в групата, което тлее от години.  Вече е публично противостоянието между “Фолксваген” и  “Шкода”, която се очаква да строи завода в България, както и на “Ауди” и “Порше” срещу останалите.

На този фон всички важни решения се отлагат до изясняване на вътрешната ситуацията. "Германският aвтoмoбилен пpoизвoдитeл няма да каже за новия си завод в Източна Европа, за който е кандидат и България. Решението няма да бъде взето през май, както се очакваше, но никой никога не е обещавал, а вероятно ще го има при следващото заседание на Борда, планирано за октомври", съобщава Нова телевизия.

Очaквaшe се oкoнчaтeлнoтo peшeниe за местонахождението на новия завод дa бъдe взeтo дo кpaя нa мapт, а след това стана ясно, че то се отлага. Бългapия e coчeнa зa един от кандидатите за изгpaждaнeтo нa зaвoдa, къдeтo може дa бъдe пpoизвeждaнa мapкaтa Ѕkоdа. Кaтo възмoжeн избop се обсъждат още Typция, Pyмъния и Cъpбия.

Пpeди някoлкo ceдмици Ѕkоdа oбяви, чe oт пъpвoнaчaлнитe чeтиpи вapиaнтa ca ocтaнaли caмo двa, според Наndеlѕblаtt това ca Бългapия и Typция. И в двете страни разходите за персонал са много по-ниски, отколкото в Германия, а самата инвестиция е за около 1 млрд. евро, коментира вестник “19 минути”.

Според агенция ДПА България продължава да има добри шансове за инвестицията. В деня преди посещението у нас на федералния президент на Германия Франк-Валтер Щайнмайер в началото на април,  група мениджъри на “Фолксваген” е разгледала немскоезична детска градина в столицата. Това също е едно от условията, които се преглеждат от "Фолксваген" - автомобилопроизводителят не иска да остави нищо на случайността при избора на бъдещото си местоположение, пише още вестник “19 минути”.

Така че цялата злостна атака срещу президента Румен Радев, която провеждат някои медии и бившият президент Росен Плевнелиев е абсолютно безпочвена.

„Днес одобрихме важни стратегически решения за "Фолксваген" в Надзорния съвет. Ние искаме да разширим производствения си капацитет в Европа, за да подкрепим своите планове за растеж. Акцентът върху основния бизнес е от съществено значение на фона на все по-сложната ситуация в индустрията и сериозните предизвикателства пред нас“, казва председателят на Надзорния съвет Ханс Дитер Пьотч.

Общо гласували: 20

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
15 гласували / 75%
Да
5 гласували / 25%