ПРЕЗИДЕНТЪТ НА САЩ ОБЯВИ ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ В ТЕЛЕКОМУНИКАЦИИТЕ

Автор: 5 GmediA 10:24, 16 май 2019

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви извънредно положение за защита на телекомуникационните мрежи на страната от чуждестранни заплахи.

С указа се забранява на американски компании да използват телекомуникационно оборудване, произведено от компании, които могат да представляват опасност за сигурността на страната.

Така практически Вашингтон наложи пълна забрана за дейност на "Хуауей" и 70 свързани с корпорацията компании на американския пазар.

Това е поредният ход на Вашингтон в търговската война с Китай, в която двете страни, докато преговарят, си наложиха наказателни мита за стотици милиарди долари.

Заповедта на Доналд Тръмп се позовава на Закона за правомощията при извънредна ситуация на международните пазари (International Emergency Economic Powers Act). С нея президентът получава власт да регулира търговския режим в отговор на заплахи за националната сигурност. Белият дом нарежда на министерството на външната търговия да изработи съвместно с други агенции от администрацията план за прилагане на решенията.

Общо гласували: 5

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
4 гласували / 80%
Да
1 гласували / 20%