РОБОТ КОМПАНЬОН И ЛЕТЯЩ МОТОР НА WEBIT 2019. 15 000 ДУШИ ОТ 12 ДЪРЖАВИ ДОЙДОХА В СОФИЯ ЗА ФЕСТИВАЛА

Автор: 5 GmediA 13:14, 16 май 2019
Източник: 5GMedia

Приключи зрелищният фестивал Webit 2019. През изминалите три дни София стана столица на технологиите, а събитието бе посетено от над 15 хиляди души от 120 държави.

Във фестивала взеха участие  450 лектори, 1500 стартъпи, 500 инвеститори, 500 акредитирани представители на медиите, 1500 стартиращи фирми и над 300 изложители, съобщиха за 5GMedia от организаторите.

Фестивалът Webit се провежда за 11-а поредна година. Атракциите в тазгодишното събитие бяха робот компаньон, киберобувки, летящ мотор…

На откриването на технологичния форум присъстваха президентът на България Румен Радев, кметът на София Йорданка Фандъкова, еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел.

„За нас, българите, освен всичко друго, Webit е и гордост. Webit доказа нещо много важно – че в областта на иновациите няма малки и големи държави, а такива с амбиции за успех и каузи за проспериращо бъдеще”, каза държавният глава.

„София се утвърди като дигитална столица на новите пазари и Webit е едно от събитията, което отразява това“, отбеляза столичният кмет при откриването на фестивала и допълни: „София е дом на една активна световна общност, чиито идеи и енергия движат и нас, и целият свят напред“.

Голям  интерес на технологичното изложение предизвика летящият мотор Hoverbike.

Не по-малко интересен за посетителите беше и роботът-компаньон Хормони. Тя изглежда като чат бот в тялото на кукла “Барби” с човешки размери, дори може да бъде объркана за човешко същество. 

На форума участие взе и президентът Росен Плевнелиев.

Компаният Тesla също присъстваше със свои автомобили на Webit

Създаването на щастие е една от основните цели на Webit през годините. Webit е мястото, където човек може да се докосне до бъдещето,смята с създателят на фондацията и неин изпълнителен председател д-р Пламен Русев. Той вярва, че щастието се намира там, където хората могат да бъдат успешни, без да се налага да се разделят със семейството, роднините и приятелите си. 

Победител в „Игрите за предприемачи“ стана фирмата We farm от Великобритания, която се занимава с търговия с хранителни продукти. Наградата е чек за 200 000 евро. „Това е трамплин за кариерата на всеки един, независимо с какво се заминава”, казва Пламен Русев.

Следващата година домакин на Webit.Festival Europe 2020 ще бъде испанският град Валенсия, който спечели надпреварата с 26 други европейски града.

Снимки 5GMedia

Видео

Общо гласували: 6

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
4 гласували / 66.67%
Да
2 гласували / 33.33%