GOOGLE СПИРА НЯКОИ БИЗНЕС ОТНОШЕНИЯ С HUAWEI СЛЕД ЧЕРНИЯ СПИСЪК НА ТРЪМП

Автор: 5 GmediA 09:23, 20 май 2019
Източник: Колаж 5GMedia

Американската компания Google съобщи, че спира някои от бизнес отношенията си с китайската компания Huawei Technologies Co., съобщава Ройтерс.

Това означава, че достъпът до технологиите и софтуера на Google ще бъде ограничен за китайската компания. Устройствата на Huawei няма да получават актуализации за операционната система Android.

Освен това следващата версия на смартфоните Huawei извън Китай ще загуби достъпа си до популярни приложения и услуги, включително Google Play Store и приложението Gmail.

Huawei ще продължи да има достъп до версията на операционната система Android, достъпна чрез лиценза с отворен код, известен като Android Open Source Project (AOSP), който е достъпен безплатно за всеки, който желае да го използва. В света има около 2,5 милиарда активни Android устройства, твърди Google.

Скандалът с Huawei избухна след като Централното разузнавателно управление на САЩ /ЦРУ/, обвини компанията, че е получила държавно финансиране от китайските власти. В петък администрацията на Тръмп включи най-голямата китайска технологична компания в черния списък, след като я обвинява в подпомагане на Пекин в шпионаж.

Компанията отговори, че е готова да сключи споразумения с редица страни, включително с Великобритания, за предотвратяване на шпионажа, за да получи достъп до договори, свързани с развитието на 5G мрежи.

Ако бъде изпълнен изцяло, актът на администрацията на Тръмп би могъл да предизвика ефекти в целия свят.

„Забраната от САЩ може да накара Китай да забави изграждането на 5G мрежата си, докато забраната не бъде оттеглена, което ще повлияе на много доставчици на глобални компоненти", казва той.

Тагнато в: Google , Huawei
Общо гласували: 6

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
4 гласували / 66.67%
Да
2 гласували / 33.33%