АКТЬОРЪТ АЛЕН ДЕЛОН ПОЛУЧИ „ЗЛАТНА ПАЛМА“ ЗА ЦЯЛОСТЕН ПРИНОС В КИНОТО (СНИМКИ)

Автор: 5 GmediA 11:00, 20 май 2019

Легендарният френски актьор Ален Делон получи почетната награда „Златна палма“ за цялостен принос в киното.

Тържествената церемония по награждаването се състоя снощи, а след това във Фестивалния дворец показаха криминалната драма „Господин Клайн“ от 1976 г. с Ален Делон в главната роля.

Актьорът дълго размишляваше над това дали да приема голямата награда, но в крайна сметка реши да я вземе и по този начин да уважи всички режисьори, с които е работил през годините.

„Първоначално отказвах, защото смятах, че тя трябва да бъде връчена на режисьорите, с които съм работил – Жан-Пиер Мелвил, Лукино Висконти и др. Те я заслужават. Преди няколко месеца разговарях с директора на фестивала в Кан Тиери Фремо и осъзнах, че тези режисьори вече не са сред нас. Тук съм в памет на тяхната сила и талант“, подчерта актьорът.

Най-известните роли на Делон са „Роко и неговите братя“ /1960 г./, "Гепардът" /1963 г./, „Самурай“ /1967 г./, „Басейнът“ /1969 г./, "Борсалино" /1970 г./, "Червено слънце" /1971 г./, „Двама в града“ /1973 г./ и много други. Той остава символът на френското кино. Партнира си с велики актьори като Лино Вентура, Жан Габен, Роми Шнайдер, Жан-Пол Белмондо, Чарлз Бронсън, Тоширо Мифуне, Урсула Андрес, Бърт Ланкастър, Клаудия Кардинале, Симона Синьоре и др.

Ален Делон е носител на наградите „Сезар“ за филма „Нашата история“ и почетната награда на Международния берлински кинофестивал.

Той е един от малцината западни актьори, чиито филми бяха показвани отвъд Желязната завеса, спечелвайки му огромна слава в страните от бившия социалистически блок. /БГНЕС

КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 1

Анкета

ЗАПЛАШЕНИ ЛИ СА СОФИЯНЦИ ОТ РЕЖИМ НА ВОДАТА СЛЕД НОВИТЕ РЕШЕНИЯ ЗА ПЕРНИК?
Да
1 гласували / 100%
Не
0 гласували / 0%
Не мога да преценя
0 гласували / 0%