ОСТАВКИТЕ НА ЕНЕРГИЙНИЯ МИНИСТЪР И ШЕФА НА КЕВР ПОИСКАХА ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ

Автор: 5 GmediA 11:59, 20 май 2019

Производители на зелена енергия поискаха оставките на министъра на енергетика Теменужка Петкова и на председателя на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, предаде репортер на БГНЕС.

Причината – според тях институциите не прилагат правилно разпоредба в Закона за енергетиката, което води до облагодетелстване на определени фирми за сметка на други.

На специална пресконференция, организирана от представители на 275 малки производители на електроенергия от възобновяеми енергийни източни (ВЕИ) и Съюза на европейските производители на зелена енергия (СЕПЗЕ), те обвиниха енергийното министерство и КЕВР в „неспазване на закона“, в „заблуждаване на българската общественост“ и в „покровителстване на недосегаеми ВЕИ-олигарси за сметка на малкия бизнес“. Според тях се извършват злоупотреби в българската енергетика, водещи до завишаване на цената на такса „задължения за обществото“ и оттам до по-скъпа цена на тока.

„Искаме оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова и Иван Иванов – председател на КЕВР, защото те са допуснали грешки с действия или бездействия по този казус и от държавната, институционална трибуна, изложиха неверни тези с цел прикриване на истината и подвеждане на населението“, заяви Павлина Трифонова, председател на СЕПЗЕ.

Те настояват за стриктно спазване на параграф 18 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за енергетика, чието нарушаване според тях води до двойното финансиране на обекти, които са получили няколко държавни и европейски подпомагания за една и съща цел. Недоволството име е породено от факта, че така от една страна са ощетени фирми, а от друга – облагодетелстват се определени други фирми, които са реализирали „незаслужени печалби“ чрез държавни помощи. „Правилното прилагане на закона за намали цената на електрическата енергия за населението и фирмите, които 4 години плащат високи цени заради тази грешка“, призова още Павлина Трифонова.

„Питаме министър Петкова и Иван Иванов, председател на КЕВР, – имат ли обвързаност с фирмите, към които не прилагат закона, а би трябвало да ги прилагат?“, попита още тя. /БГНЕС

КОМЕНТАРИ

От: Грешно искане 21 януари 2020
Не е трябвало оставка, а затвор да искат за тези честни морални люде от КЕВР и МЕ.
От: ВЕИ 21 януари 2020
Ама и там са за наша сметка!
От: Може 21 януари 2020
Няма ли прокуратура? Ех, Лара Кьовеши, няма да ти стигне мандата само с Българските далавери да се занимаваш. Лъжите на тази Петкова нямат край! Браво на малките ВЕИ! Респект!
От: Ангел 21 януари 2020
И двамата лъжат най нагло,ясно е че малък бизнес не трябва да има камо ли в енергетиката.
От: Кумчев 21 януари 2020
Не оставка , а СЪД и ЗАТВОР!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 1

Анкета

ЗАПЛАШЕНИ ЛИ СА СОФИЯНЦИ ОТ РЕЖИМ НА ВОДАТА СЛЕД НОВИТЕ РЕШЕНИЯ ЗА ПЕРНИК?
Да
1 гласували / 100%
Не
0 гласували / 0%
Не мога да преценя
0 гласували / 0%