ЛАУРА КЬОВЕШИ: В СТРАНА ОТ ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА КРАДАТ ОТ ЕВРОФОНДОВЕ

Автор: 5 GmediA 10:04, 22 май 2019

"Ние сме патриоти, не крадем от националните си пари, крадем само еврофондове" - това заявил прокурор от Югоизточна Европа пред Лаура Кьовеши по време на среща на най-високо ниво на прокурори от региона. Това разказва румънката, водещ кандидат за новия пост прокурор на ЕС, в интервю за в. "Файненшъл таймс", пише в. „Сега“.   

Кьовеши, която беше шеф на специалната прокуратура за борба с корупцията в Румъния, отказва да посочи държавата, от която е колегата й, направил скандалното изказване. В Югоизточна Европа има само три страни, членки на ЕС – България, Гърция и Румъния, но цитираният прокурор не бил от Румъния.

Според нея съгражданите й са необразовани по отношение на корупцията и борбата с нея. "Бях много изненадана, когато казах на студенти, че ако дават пари на преподавател, за да си вземат изпита, това е престъпление", тъй като те не знаеха, че е така. Това е липса на образование", споделя Лаура Кьовеши.

„Румъния обаче не е единствената източноевропейска страна, обвинявана в корупция. Много румънци са на мнение, че Брюксел несправедливо се е заел само с тях и че специално към България отношението е по-толерантно“, подчертава в. "Файненшъл таймс".

Самата Кьовеши казва, че никой не се е опитвал да я подкупва през годините. "За мен има толкова много митове, че мисля, че дори и не им идва наум", допълва румънката.

КОМЕНТАРИ

От: Лъч светлина 21 септември 2019
В България краденето е тотално и е като спорт! Като се започне от най- горе - дон Паталогезе и се премине през всички държавни структури краденето е повсеместно!Кьовеши говори за еврофондовете където колкото и да се крадат все пак има някакъв страх,докато българските фондове се изтърбушват и се оглозгат милиарди.От България за кремълските офшорни фирми изтичат минимум 3- 4 милиарда!Това е от неплащането на никакви данъци от Лукойл,от монополното му положение,от далаверата Белене и от това че 30 години досега няма диверсификация на газовите доставки!Едва сега под натиска на Европа започна да се прави нещо!Крадене на милиарди и изтичането им има също и от американските централи!Да не говорим за големите кражби на милиарди чрез неравностойните договори за подземните ни богатства!Всичките тия големи кражби и престъпления стават с помощта на така наречените " политици", за които ние трябва да гласуваме,защото те по- добре можели да ни " представляват" .Така добре ни представляват,че всичките им договори са неизгодни и пагубни за нас!Ето тази връзка за неизгодните договори и престъпленията на " политиците" трябва да се направи за да се разбере от целият народ,че " политиците" това са безнаказаните престъпници и нашите поробители!Време е да премахнем тази криминална посредническа сган и да се самоуправляваме в наш интерес!Уверен съм ,че ще го правим много по- добре от тях!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 92

Анкета

ЗА КОГО БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ, АКО ИЗБОРИТЕ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ БЯХА ДНЕС?
Мая Манолова
55 гласували / 59.78%
Борислав Игнатов
18 гласували / 19.57%
Борис Бонев
15 гласували / 16.3%