ЕДНИ ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ БРИТАНСКИ МОБИЛНИ ОПЕРАТОРИ ИЗКЛЮЧВАТ УСТРОЙСТВАТА НА „ХУАУЕЙ“ ОТ 5G МРЕЖАТА СИ

Автор: 5 GmediA 16:27, 22 май 2019

Най-големият мобилен оператор в Обединеното кралство обяви, че изключва телефоните на китайския гигант "Хуауей" от бъдещото си 5G покритие, предаде "Файненшъл таймс".

Решението следва включването на "Хуауей" в "черния списък" за бизнеса в Съединените щати след обявяване на "извънредно положение" в комуникациите. 

„Водафон” и ЕЕ (част от „Бритиш Телеком”) обявиха, че смартфоните на „Хуауей” няма да бъдат част от стартовото портфолио на мрежите им от ново поколение. „Водафон” се оправдаха със забавен процес на сертифициране, а ЕЕ, които днес първи пускат 5G на Острова, посочиха, че, с оглед ситуацията, „липсва сигурност”, която операторът очаква, за да може да предлага „умните” телефони с дългосрочни договори на потребителите си.

Функциониращата вече мрежа използва и оборудване на „Хуауей”, като към момента няма решение то да излиза от експлоатация. Представител на ЕЕ обаче призна, че има „неясноти” и по този въпрос.

Два от големите японски мобилни оператори – „СофтБанк” и КДДИ, също решиха да не предлагат нов смартфон на китайската марка, който трябваше да дебютира на местния пазар. Най-големият японски телеком – „НТТ ДоКоМо”, също обмисля подобни мерки.

Тагнато в: 5G , Хуауей , Водафон
Общо гласували: 9

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
6 гласували / 66.67%
Да
3 гласували / 33.33%