ПРЕМИЕРЪТ БОРИСОВ НА ИЗЛОЖБАТА „МЕЧЪТ НА ХАН КУБРАТ“: ЕДНА НАЦИЯ ИМА СИЛА, КОГАТО ДУХЪТ И ОГНЕНИЯТ МЕЧ СЕ КРЪСТОСАТ

Автор: 5 GmediA 11:07, 24 май 2019
Източник: БГНЕС

Показват меча на хан Кубрат в Националната галерия „Двореца“ от 23 май до 30 юни.

Изложбата “Мечът на хан Кубрат” е в рамките на Дните на Ермитажа в София и ще бъде открита днес в 16.00 часа. Застраховката на съкровището е тайна, но е с много нули.

Изложбата е по инициатива на министър-председателя Бойко Борисов и с активното съдействие на министъра на културата Боил Банов.

„Благодаря, че след като възложих на министъра на културата, говорих и с президента Путин, когато бях там, българите имат възможност да видят пръстена и меча на хан Кубрат“. Това заяви премиерът Бойко Борисов преди предстоящото днес официално откриване на изложбата "Мечът на хан Кубрат" в Националната галерия.

Премиерът Бойко Борисов и генералният директор на ЮНЕСКО Одре Азуле разгледаха изложбата. Борисов запозна г-жа Азуле с част от историята на меча и пръстена на хан Кубрат. По думите му в меча на хан Кубрат се съчетават красота и огнен дух, а в онзи исторически момент, е бил "инструмент за решаване на международните отношения". Една нация има сила, когато духът и огненият меч се кръстосат, каза още той.

Борисов изрази надежда, че ще бъде възможно да се направи официална отливка на меча за България.

"Надявам се на вашето разрешение, ще бъдем щастливи и ще го приемем като знак на приятелство", обърна се премиерът към заместник-директора на Държавния Ермитаж проф. Георги Вилинбахов.

В дните до 30 юни посетителите ще могат да видят два от най-емблематичните за българската история предмети - меча на хан Кубрат и пръстена с монограм (ХУВРАТУ ПАТРИКИУ), доказващ името на получилия патрицианско достойнство - хан Кубрат, съхранявани в Държавния Ермитаж в Санкт Петербург.

Пръстенът и мечът са част от съкровище, открито през 1912 г. край с. Малая Перешчепина, на брега на р. Ворскла в околностите на днешния град Полтава, Украйна. Цялата находка се състои от около 800 предмета, голяма част от които са златни, а други - от сребро. През 1984 г. германският археолог проф. Йоахим Вернер предизвиква истинска революция в науката, определяйки ги като собственост на българския владетел хан Кубрат.

Съкровището от Малая Перешчепина е интересен и сложен комплекс, който включва различни по своята функционалност групи предмети, с ясно разграничена и обоснована културна принадлежност.

Безспорно най-интересният комплект от предмети принадлежи към личните вещи на хан Кубрат. Те са инсигнии, свързани с висшия сан на техния собственик: коланна гарнитура от злато; параден железен меч с изящно изработени и украсени златна дръжка и ножница; две златни закопчалки за мантия; две златни гривни. Най-важният артефакт сред тях е пръстен с монограм.

Артефактите от един толкова важен комплекс, датиращ от времето преди създаването на българската държава, са от изключително значение за историческата наука, но и за историята на изкуството. Това е един от редките случаи, за който може да се определи не само етническата принадлежност на собственика на предметите, но и те да бъдат обвързани с конкретно име - името на хан Кубрат.

 

Снимки: БГНЕС

КОМЕНТАРИ

От: Лъч светлина 20 септември 2019
Дон Паталогезе пък какво прави при така ценните вещи на кан Кубрат?!Двамата са антиподи- единият е дал сили ,ум и воля за тържествуване на българския род,а другия само краде ,унищожава и унижава българския род!Така е когато подземието,ъндърграунда излезе на повърхността и завладее държавата!Винаги съм се учудвал на явните парадокси!Ето един сикаджия и човек от подземието е назначен от мафията за министър- председател .Така ли изглежда страна където има власт на народа и има европейски ценности?!Ъндърграунда ли е нашата ценност?Паталогичните безброй лъжи на този сикаджия ли са ценност?Докато хората не разберат,че лъжата е най- мощното оръжие на измамника,крадеца и убиеца,значи не могат да разберат защо и как са ограбвани и смачквани!А в България лъжата е издигната в култ от дон Паталогезе за да могат да прикриват престъпленията си!Време е мафията която е завладява държавата да бъде вкарана в затвора!Иначе такива като дон Паталогезе са много и алчността и ненаситността им е безгранична и никога няма да спрат да ни ограбват и лъжата ,ако ние най- сетне не ги изритаме!?

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 90

Анкета

ЗА КОГО БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ, АКО ИЗБОРИТЕ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ БЯХА ДНЕС?
Мая Манолова
53 гласували / 58.89%
Борислав Игнатов
18 гласували / 20%
Борис Бонев
15 гласували / 16.67%