ПРЕЗИДЕНТЪТ РУМЕН РАДЕВ: НИЕ, БЪЛГАРИТЕ, СМЕ ПРИЗВАНИ ДА ПАЗИМ КИРИЛИЦАТА. ТЯ Е НАЙ-ЦЕННИЯТ НИ ДАР КЪМ СВЕТОВНОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

Автор: 5 GmediA 11:38, 24 май 2019
Източник: БГНЕС

Тържествено шествие, посветено на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, се проведе в София.

Под звуците на химна на светите братя Кирил и Методий, шествието започна от  сградата на Археологическия музей и стигна пред Националната библиотека "Свети Свети Кирил и Методий.

Начело на шествието застанаха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът Екатерина Захариева и генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле.

В тържественото шествие взеха участие представители на много училища, училищни духови оркестри и мажоретни групи, учители и граждани на столицата.

Тържествено слово произнесоха кметът на София Йорданка Фандъкова, президентът Румен Радев и генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле.

„С вдъхновение нашите предци отредиха най-значимото място в националния ни календар за празник на словото и просветата. Защото сме благословени да имаме като покровители светци, дарили ни буквите. Не е случайно, че техните последователи равняваме с апостолите. В нашия български език нашият народ е откривал своето спасение от робството, от мракобесието, от отчаянието. Българската писменост се е превърнала в наш щит, защото дълбоко в темелите на нашата държавност са вградени писмеността и духовността.

С днешната, все по-напредваща глобализация, всяка година угасват езици, а с тях чезнат култури. Всяка осакатена и забравена дума отнема от световната съкровищница, с нея си отива и част от паметта на човешката цивилизация. Затова, ние, българите, сме призвани да пазим нашия език, защото нашата българска кирилица не е достояние само на българския народ, а свързва милиони хора от различни държави. Тя е нашият най-ценен дар към световното културно наследство. 24 май е празник на всички светли умове, които не се примиряват с невежеството.

Убеден съм, че народ, който от векове съзидава словото и твори светлина, тепърва има още какво да даде пред света. Дълбок поклон пред святото дело на българския учител! Успех по светлия път на знанието на всички български ученици!“, каза в словото си президентът Радев.

 

Снимки: БГНЕС

КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 1

Анкета

ЗАПЛАШЕНИ ЛИ СА СОФИЯНЦИ ОТ РЕЖИМ НА ВОДАТА СЛЕД НОВИТЕ РЕШЕНИЯ ЗА ПЕРНИК?
Да
1 гласували / 100%
Не
0 гласували / 0%
Не мога да преценя
0 гласували / 0%