СЗО ВКАРВА ГЕЙМИНГА И ПРЕУМОРАТА В МЕЖДУНАРОДНИЯ СПИСЪК СЪС ЗАБОЛЯВАНИЯТА

Автор: 5 GmediA 10:01, 28 май 2019

Твърде голямата страст към видеоигрите ще бъде официално призната като психично разстройство. Световната здравна организация (СЗО) е приела преработена Международна статистическа класификация на болестите и свързаните с тях здравни проблеми, която за първи път включва "игрално разстройство, което се счита за болезнена зависимост”, пише TechNews.bg. В списъка "Игралното разстройство” е поставено веднага след "хазартното разстройство” и описва почти дума по дума последното, като "хазартът” се заменя с "компютърни игри”.

Според описанието на гейминга, болестта се характеризира с модел на постоянно или повтарящо се геймърско поведение (във връзка с "цифрови игри” или "видеоигри"), което може да се прояви онлайн (т.е. чрез интернет) или офлайн.

Хората, страдащи от това разстройство, могат да имат лош контрол над времето за игра, издигайки значението на игрите до такава степен, че дигиталното забавление да има приоритет пред други жизнени интереси и ежедневни дейности. И накрая, хората могат да продължат да се гмурват в игрите или дори да увеличат вниманието си към тях, въпреки появата на различни негативни последици.

Освен гейминга, СЗО включва и „преумората“ в своята Международна статистическа класификация на болестите и свързаните с тях здравни проблеми (ICD-11).

СЗО определя преумората като „синдром, концептуализиран като резултат от хроничен стрес на работното място, за който не са взети адекватни мерки“. Според нея синдромът се характеризира с три измерения:

  • чувство на изчерпване на енергията или изтощение;

  • ментално дистанциране от работата или чувства на негативизим и цинизъм, свързани с работата;

  • намалена професионална ефективност.

Актуализираният списък беше изготвен миналата година след консултации с експерти и ще влезе в сила през януари 2022 година.

В списъка с психични разстройства влиза и „обсебващото сексуално поведение“.Общо гласували: 12

Анкета

ПРИТЕСНЯВА ЛИ ВИ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОРОНАВИРУСА ВЕЧЕ И В ЕВРОПА?
Да
7 гласували / 58.33%
Не
5 гласували / 41.67%