ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ПРЕДЛАГА КОГА ДА ЗАПОЧНЕ ПРОЦЕДУРАТА ЗА ИЗБОР НА НЕГОВ НАСЛЕДНИК

Автор: 5 GmediA 13:01, 3 юни 2019

На 6 юни главният прокурор Сотир Цацаров ще предложи кога да започне процедурата за избор на негов наследник.

Като първа точка на заседанието на Прокурорската колегия е предложението за приемане на времеви график за провеждане на процедура по чл. 173 от Закона за съдебната власт за избор на главен прокурор.

Става дума за хронограмата, която конкретно, по месеци и дати, разписва времевото разпределение на всеки етап от процедурата. Тя е и първата стъпка към старта на чакания избор за нов обвинител №1 за идните 7 години.

Както е известно, по закон процедурата започва не по-рано от 6 и не по-късно от 4 месеца преди изтичането на мандата на действащия главен прокурор, като се открива с решение на Пленума на ВСС. Мандатът на Цацаров изтича през януари догодина, очакванията са стартът да е в „ранните“ дати, през юли (другият вариант  е септември). За това вече няколко пъти говори представляващият ВСС Боян Магдалинчев, такива, според магистрати, са и вижданията на Цацаров. Така, през лятото, преди съдебната ваканция тръгна и предишният избор на един от „тримата големи“ – председателя на Върховния административен съд, пише „Дефакто“.

 

Министърът на правосъдието и прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) имат правомощия да предлагат кандидати за поста. Досега нито един правосъден министър не е правил предложение при избора на главен прокурор, а Данаил Кирилов вече заяви, че също няма да прави предложение.

След изтичането на срока за номинациите, предложените кандидати представят писмена концепция, в която излагат и личната си мотивация да заемат поста, както и ред други документи, удостоверяващи изискуемия ценз (висше юридическо образование), стаж (минимум 12 г.), свидетелство за съдимост, медицинско за липса на психическо заболяване, имотна декларация и декларация за частен интерес.

Комисии на Прокурорската колегия – по атестирането и конкурсите и етичната, проверяват документите и изготвят заключения дали кандидатите отговарят на законовите изисквания, както и дали има данни, поставящи под съмнение техните нравствени и професионални качества, квалификация и опит.

Всички документи се публикуват. Следващият етап е изпращането на становища и отправянето на въпроси към номнираните от неправителствени и съсловни организации, ВУЗове и научни организации. Становища могат да изразямат и магистрати. Всички получени данни се обобщават от комисии на Прокурорската колегия, дава се възможност на номирираните на изпратят своите отговори.

Следва обявяване на допуснатите (и недопуснати) кандидати и насрочване на изслушването пред Пленума на ВСС. То се провежда по азбучен ред. Гласуването е едновременно за всички претенденти (ако са повече от един). Избор има, ако „за“ един кандидат са гласували поне 17 от членовете на ВСС. При успешен вот Пленумът на ВСС изпраща на президента предложение за издаване на указ за назначаване на избрания. Държавният глава може да върне кандидатурата веднъж.

КОМЕНТАРИ

От: Лъч светлина 8 декември 2019
За да сме най- корумпираната,най- бедната ,най- изчезващата нация голям принос има дон Цацарезе който се води главен прокурор на България,но работи като голям мафиот от камбанарията на своето служебно положение! Недосегаем бандит !Никога досега България не е имала главен прокурор който да работи за справедливост и законност!Всичките досега са били зависими от мафията,но този си е най- голямата марионетка на мафията!Вместо да е в затвора още като Пловдивски съдия мафията разработва тази престъпна марионетка и вече седем години,тази марионетка работи безпогрешно за мафията!Сега ще изберат следващата марионетка за да могат на спокойствие да си крадат и безобразничат!И нищо не може да ги спре!Цялата система се е превърнала от правосъдна в престъпна!Когато нямаш правосъдна система имаш мракобесие и тоталитаризъм на мафията!
От: 8 декември 2019
С какво право пък точно ТИ даваш акъл как да бъде избран следващия главен прокурор бе, свиньо тлъста? Е, стига ти толкова! Седем години лиза насраните задници на двамата супер бандити и престъпници, които съсипаха България! Онзи от Банкя и начарникът му от хотел "Берлин".

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 11

Анкета

КОЙ НОСИ ГЛАВНАТА ВИНА ЗА ВОДНИЯ РЕЖИМ В ПЕРНИК, СПОРЕД ВАС?
Министърът на околната среда
6 гласували / 54.55%
Министърът на регионалното развитие
3 гласували / 27.27%
Бившият кмет на Перник
2 гласували / 18.18%