ДВАМА ПРОКУРОРИ И ЕДИН СЪДИЯ ПРОДЪЛЖАВАТ В НАДПРЕВАРАТА ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПРОКУРОР ОТ БЪЛГАРИЯ

Автор: 5Gmedia , 18:08, 21 февруари 2019

Прокурорите от Софийска градска прокуратура (СГС) Десислава Пиронева и Светлана Шопова-Колева и съдия Теодора Георгиева от Административен съд София-град (АССГ) са тримата излъчени кандидати за европейски прокурор, които отиват на последен етап от надпреварата, съобщиха от Министерството на правосъдието.

Процедурата по подбора премина през два етапа – проверка по допустимост на кандидатите въз основа на представените от тях документи и публично изслушване на допуснатите кандидати, проведено на 18 февруари 2019 г., и излъчено в реално време на сайта на Висшия съдебен съвет.

Предстои  до 13 март т.г. министърът на правосъдието да внесе трите предложения в Министерския съвет, след което одобрените кандидатури ще бъдат изпратени на секретариата на Комитета по подбора в Брюксел в срок до 31 март т.г.

След като бъдат разгледани и изслушани от Комитета по подбора, кандидатурите ще бъдат класирани според тяхната квалификация и опит, като укаже реда на предпочитане.

След получаване на обоснованото становище на Комитета, включително на списъка с класирането, Съветът на ЕС, като действа с обикновено мнозинство, ще избере и назначи един от кандидатите за европейски прокурор от България.

Общо гласували: 2

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
2 гласували / 100%
Да
0 гласували / 0%