СЗО: МРЪСНИЯТ ВЪЗДУХ УБИВА ПО 800 ДУШИ ВСЕКИ ЧАС

Автор: 5 GmediA 12:15, 5 юни 2019

В Световния ден на околната среда, който тази година е под наслов “Замърсяването на въздуха”, СЗО съобщава, че 7 милиона души умират годишно от мръсен въздух.

По данни на ООН  девет от десет души в света дишат замърсен въздух.

Мръсният въздух убива 800 души всеки час – това прави по 13 всяка минута. На годишна база замърсяването на въздуха е по-смъртоносно от маларията, туберкулозата и СПИН взети заедно.

Замърсеният въздух на закрито причинява около 3,8 млн. преждевременни смъртни случая годишно. Повечето от тя са в развиващите се страни, а около 60% от тях са на жени и деца.

93% от децата по света живеят в райони, където замърсяването на въздуха надвишава насоките на СЗО.

Само през 2016 г. инфекции на дихателните пътища са отнели живота на 600 хил. деца под 15-годишна възраст.

Замърсеният въздух влияе на децата още от раждането им. Той е свързан с по-ниско тегло при раждането, астма, злокачествени заболявания в детска възраст, затлъстяване и аутизъм.

Замърсеният въздух е причина за 25% от смъртните случаи от исхемична болест на сърцето, 43% от хроничната обструктивна белодробна болест и 29% от смъртните случаи от белодробен рак.

97% от градовете в страните с ниски и средни доходи над 100 хил. жители не покриват минималните стойности за качество на въздуха, препоръчани от СЗО.

25% от замърсяването с фини прахови частици (ФПЧ) се дължи на трафика, 20% на изгарянето на закрито на изкопаеми горива за домакински нужди и 15% на промишлени дейности.

Животът на 1 млн. души може да бъде спасен всяка година, ако бъдат изпълнени целите, заложени в Парижкото споразумение за климата от 2015 г.

Информация бТВ

Тагнато в: мръсен въздух , СЗО
Общо гласували: 2

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
2 гласували / 100%
Да
0 гласували / 0%