АДВОКАТИТЕ ИЗЛИЗАТ НА ПРОТЕСТ

Автор: 5Gmedia , 07:00, 22 февруари 2019

Днес в София ще се проведе Национален адвокатски протест под надслов „Адвокатите не са доносници!“, организиран от членовете на Фейсбук общността на българските адвокати /ФОБА/ – най-голямото неформално обединение на адвокати в страната с 2100 членове. Протестът е срещу цялостната държавна политика, водеща до ограничаване на адвокатската свобода и независимост, нарушаването на адвокатските права и тайната и доверителността в отношенията адвокат - клиент.

Протестиращите настояват за оставка на ръководството на Висшия адвокатски съвет заради системното му бездействие. „Естествено не очакваме да я получим. След като Ралица Негенцова дрема година и половина мандат, тя се разработи, организирайки редица безсмислени срещи с Данаил Кирилов в парламента…Те са пример за нищо правене“, коментира пред 5gmedia адв. Николай Хаджигенов. По думите му, очаква се утрешният протест да прерасне в национална стачка и най-накрая да бъде осъществена реформа в адвокатурата, която е „в застой от 60-те години на миналия век“.

В 16:00 ч. адвокатите ще се съберат пред Висшия адвокатски съвет на ул. „Цар Калоян“ №1А, за да внесат писмено искане за иницииране на промени в ЗМИП и Правилника за прилагането на закона, с които на адвокатите се вменява задължение да нарушават адвокатската тайна и да дават сведения на ДАНС за своите клиенти. Адвокатите също така искат от ВАДС да се внесе конституционна жалба срещу възможно най-репресивния за професията текст, който силно застрашава и гражданските права на клиентите. Искането е и за кардинални промени в закона за Адвокатурата с цел разширяване на адвокатското самоуправление, защита на адвокатската дейност и електронно дистанционно гласуване за органи на Адвокатурата. Ще се внесе и обръщение към делегатите на Общото събрание на адвокатите в страната.

След внасянето на искането ще се проведе кратко шествие до Съдебната палата, където адвокатите отново ще заявят своите искания.

Очаква се на протеста да присъстват адвокати от цялата страна, сред които и делегати на Общото събрание на адвокатите в страната, което ще се проведе в събота 23.02.2019 г. в 272 аудитория на СУ от 8:30 ч.. На събранието адвокатите от ФОБА също ще поставят проблема със ЗМИП като абсолютен приоритет, както и приемането на решение за подготовка и начало на ефективни протестни действия.

При неизпълнение на исканията им, адвокатите ще започнат подготовка за национална адвокатска стачка и ще поискат оставката на целия Висш Адвокатски съвет.

„Нашите законотворци се престараха и приеха закон в нарушение на европейските правила. Ние, обаче, имаме задължение от по-висока степен да пазим адвокатската тайна. Това е заложено в Закон за адвокатуратата, в Конституцията на България и в европейски директиви. Те ни дават възможност да не се съобразяваме с тези новоприети разпоредби на закона“, каза за 5gmedia адв. Александър Пелев.

По думите му, именно защото е почувствала заплаха за поста си, Ралица Негенцова е предприела спешната среща в петък с шефа на правната комисия  в Народното събрание Данаил Кирилов. Те са се договорили за провеждането на разширена среща между представители на адвокатурата и парламента, за да се подготвят нови промени в закона, изключващи адвокатите от обхвата на новите спорни изисквания.

 „Но тази активност не ни омилостивява, защото я е след дъжд качулка“, подчерта адвокат Пелев.

 

Тагнато в: адвокати , протест
Общо гласували: 9

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
6 гласували / 66.67%
Да
3 гласували / 33.33%