БЪЛГАРСКИЯТ ДЪРЖАВЕН ГЛАВА СЕ СРЕЩА С ПРЕЗИДЕНТА ВЛАДИМИР ПУТИН

Автор: 5 GmediA 00:35, 6 юни 2019
Източник: Снимка: ТАСС

От 6 до 8 юни президентът Румен Радев ще бъде на посещение в Руската федерация за участие в Международния икономически форум в Санкт Петербург, съобщиха от пресцентъра на Президентството.

Днес българският държавен глава ще проведе среща със своя руски колега президента Владимир Путин. Това е втората среща между двамата държавни глави след разговора им в Сочи през месец май 2018 година, на която беше възстановен диалогът на най-високо политическо ниво между България и Русия след десетгодишно прекъсване.

По-късно през деня Румен Радев ще се срещне и с представители на българската общност в Санкт Петербург. По време на посещението си в Русия президентът ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева.

На 7 юни българският държавен глава ще участва в президентския панел на Петербургския международен икономически форум, посветен на изпълнението на целите за устойчиво развитие на Организацията на обединените нации до 2030 година.

В рамките на визитата си в Санкт Петербург президентът Румен Радев ще проведе среща и с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, както и с министър-председателя на Армения Никол Пашинян.

В делегацията, водена от държавния глава, участват заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова и председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм в българския парламент Петър Кънев.

В Международния икономически форум в Санкт Петербург участие ще вземат още президентът на Китайската народна република Си Дзинпинг,  министър-председателите на Армения и Словакия Никол Пашинян и Питър Пелегрини, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и други официални лица.

От началото на форума, през 1997 г., 38 чужди държавни ръководители от 32 страни са взели участие в него.

Първият ръководител на чужда страна, който взе участие в форума, беше президентът на Беларус Александър Лукашенко през 1998 г. и Емануел Макрон 2018 г., китайските президенти Ху Дзинтао (2011 г.) и Си Дзинпинг (2015 г.), германският канцлер Ангела Меркел (2013 г.).

Президентите на Азербайджан Илхам Алиев и Казахстан Нурсултан Назарбаев бяха най-честите (4 пъти) гости в ПМЕФ.

Първоначално форумът се наричаше  Санкт-Петербургски икономически форум (PEF), негови организатори са Съветът на федерацията на Руската федерация и Междупарламентарната асамблея на ОНД (IPA CIS). През 1997 г. ПЕФ се проведе на 19-21 юни, посветен на разглеждането на икономическите проблеми на Русия и страните от ОНД. В него взеха участие над 1 500 участници от 50 страни. Бяха представени 650 инвестиционни проекта.

На 11 май 1998 г., с решение на президента на Русия Борис Елцин, форумът получава годишен статут.

През 2007 г. форумът в Санкт Петербург получи международен статут и бе преименуван на ПИЕФ.

КОМЕНТАРИ

От: зззззззз ззззззоро 21 януари 2020
централните медии мълчат.
От: 21 януари 2020
гаврош а боко що не е там?
От: митю 21 януари 2020
митю: борисов кога ще бъде поканен.
От: Алексей 21 януари 2020
Перезвоните мне пожалуйста 8(812)454-88-83 Нажмите 1 Спросите Вячеслава.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 1

Анкета

ЗАПЛАШЕНИ ЛИ СА СОФИЯНЦИ ОТ РЕЖИМ НА ВОДАТА СЛЕД НОВИТЕ РЕШЕНИЯ ЗА ПЕРНИК?
Да
1 гласували / 100%
Не
0 гласували / 0%
Не мога да преценя
0 гласували / 0%