“АРТЕКС” СЪДИ БАШУР И ВАПЦАРОВ, ВОДАЧИ НА ПРОТЕСТА ЗА СПИРАНЕ СТРОИТЕЛСТВОТО НА “ЗЛАТЕН ВЕК”

Автор: 5 GmediA 14:28, 6 юни 2019

Строителните фирми "Артекс инженеринг" и "Артекс Златен век" са предявили пред Софийския градски съд (СГС) искове срещу двама от основните организатори на протестите против строежа на небостъргача “Златен век” в столичния кв. “Лозенец”. Това съобщиха от пресслужбата на съда.

От дружествата, собственост на семейство Мирянови, претендират по 100 хил. лв. обезщетение от адвокат Никола Вапцаров и Мариан Башур. В исковите молби се посочва, че фирмите са претърпели неимуществени вреди от изказванията на Вапцаров и Башур.

Гражданските дела са образувани на 5 юни за непозволено увреждане по Закона за задълженията и договорите.

От “Артекс” твърдят, че Вапцаров и Башур са накърнили репутацията на строителната фирма чрез множество свои медийни изявления, с които са разпространили клеветнически и обидни твърдения. Казусът със „Златен век“ доби публичност след разкритията около апратментите, които представители на властта са си осигурявали от фирма „Артекс“ на цени много по-ниски от пазарните. В момента строежът е спрян, въпреки че първаначално от ДНСК твърдяха, че документите на „Артекс“ за „Златен век“ са изрядни и, че това дали строителството му отговаря на закона, трябва да постанови съдът, съобщава „Свободна Европа“.

Башур обясни пред Mediapool, че той и Вапцаров разбрали за исковете от медиите. "Не сме получили нищо, но няма никакъв проблем. Ние заставаме зад всяка наша дума", каза той. И добави, че изказванията им са били само за изграждането на сградата "Златен век", а не срещу фирмата "Артекс", която е инвеститор в обекта.

"Така в съда ще можем да докажем тезата си, че разрешението за строеж на сградата е изтекло", каза Башур.

След разрастването на скандала, което доведе и до личната намеса на премиера Бойко Борисов, от строителния контрол намериха основание за замразявнето на строителството, което оправдаха с установени разминавания между проетка за строежа и изпълнението му. Същите основания по-рано не бяха констатирани от ДНСК, въпреки многобройните сигнали към дирекцията.

 

Общо гласували: 12

Анкета

ПРИТЕСНЯВА ЛИ ВИ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОРОНАВИРУСА ВЕЧЕ И В ЕВРОПА?
Да
7 гласували / 58.33%
Не
5 гласували / 41.67%