ОЧАКВА СЕ БУМ НА ЗАБОЛЯВАНИЯ СЛЕД УХАПВАНЕ ОТ КЪРЛЕЖ

Автор: 5 GmediA 07:59, 7 юни 2019

Близо 70 случая на лаймска болест и 30 на марсилска треска след ухапвания от кърлеж са регистрирани в страната. Заради климатичните условия паразитите са повече тази година, а обработката на зелените площи не е ефективна заради валежите.

Метереологичните условия този сезон са подходящи за появата на много кърлежи, като обработката срещу паразитите започва веднага, щом дъждовете спрат. Парковете и градините в София са обработени два пъти, а междублоковите пространства се обработват в момента. Това заяви пред БНТ Цезарина Илиева - директор отдел "Паразитология" към РЗИ – София.

Тя изтъкна, че гражданите трябва да освобождават тревните площи, когато се обработват, както и да не стъпват по тях поне два часа след пръскането с противопаратизтния разтвор, пригоден да щади околната среда.

Пръскането с такива препарати намалява опасността, но не я елиминира, така че най-добрата превенция за гражданите е да не навлизат в тревните площи. Това изтъкна заместник-директорът Национален център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. По думите ѝ, пикът на ухапванията ще премине, когато времето стане по-горещо и сухо. Бумът на заболяванията вследствие на ухапвания от кърлежи ще е около юни месец, като годишно обикновено се регистрират към 500 случаи на заболели, допълни тя.

Експертите препоръчват да правим редовен и щателен преглед за кърлежи след излет сред природата - както на себе си, така и на кучетата си.

 

Общо гласували: 20

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
15 гласували / 75%
Да
5 гласували / 25%