ПРЕЗИДЕНТЪТ НА РУСИЯ ОБВИНИ ВАШИНГТОН В СТРЕМЕЖ ДА ДОМИНИРА НАД СВЕТА

Автор: 5 GmediA 18:52, 7 юни 2019

Руският президент Владимир Путин говори на пленарната сесия на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

Вижте главното от речта на президента подбрано от агенция ИТАР ТАСС.

Пречки пред северния поток - 2

В "Северен поток - 2" се опитват да се намесят страни, които не са свикнали да плащат сметки. Според Владимир Путин, проектът има за цел да подобри енергийната сигурност на Европа и е в интерес на всички участващи страни. 

 

Санкции и търговски войни

Путин отбеляза, че световната икономика е навлязла в период на търговски войни и нарастващ протекционизъм, пряк и скрит. Нарастващата конкуренция принуждава водещите страни да говорят на езика на санкциите.

Според Путин търговските войни се разгръщат "в подкрепа на разговорите за равенство".

На световната сцена може да има два сценария. Първият е възраждането на универсалния модел на глобализация, а вторият е фрагментацията на глобалното икономическо пространство.

 

Huawei и технологични войни

Компанията на Huawei се опитва не само да притиска, но и безцеремонно да изтласка световния пазар.

Президентът  предупреди за опустошителните последствия, които могат да бъдат предизвикани от опитите на някои страни да монополизират новата технологична вълна.

"Монополът винаги означава концентрация на доходи за няколко за сметка на всички останали", каза той.

Според президента такива методи могат да доведат до глобално неравенство, когато някои имат достъп до най-напредналите ползи на човечеството, докато други нямат шанс да избягат от бедността.

 

Икономическа криза

Президентът смята, че съвременният модел на световните икономически отношения е в криза, въпреки световния икономически растеж. При подобряването на световната финансова система е необходимо да се вземат предвид нуждите и интересите на развиващите се страни.

Русия се стреми да създаде глобална база данни с най-добрите практики за държавно развитие в различни области.

Президентът предложи също да се преосмисли ролята на щатския долар като глобална резервна валута, тъй като тя се превърна в инструмент за натиск върху целия свят. Той обвини Вашингтон в стремеж да доминира над света.

 

Бизнес в Русия

Руските власти ще продължат да създават специални условия за бизнес в регионите, включително специалните икономически зони.

Президентът предложи правителството и бизнес общността да ускорят обсъждането и вземането на решения за създаване на благоприятна правна среда за предприемачите.

Един от неотложните проблеми, които притесняват бизнеса, Путин нарече прекомерното нахлуване на правоприлагащите органи във фирмените дела. 

Според президента, през 2019 г. ще се появи електронна услуга, която ще позволи обективно да се сравни информацията за инспекциите и да се установят несъответствия.

Президентът обеща да продължи по-нататъшната работа, която ще позволи почистването на силите за сигурност и съдебната система "от безскрупулни лица".

 

Развитието на изкуствен интелект

Русия е изготвила национална стратегия за развитие на технологиите в областта на изкуствения интелект. Тя е разработена от правителството с участието на руски високотехнологични компании.

"Скоро ще бъде подписан указ за стартирането на такава стратегия", каза Путин. „Поетапният план за действие на стратегията ще бъде интегриран в националната програма„ Дигитална икономика “, добави той.

 

Бъдещето на Русия

Развитието на Русия не може да бъде изградено извън глобалния контекст, без да се свързва вътрешния, националния и глобалния дневен ред. 

По думите на президента, това се дължи на мащаба на страната, нейната история, култура, човешки потенциал и икономически възможности.

Сред основните задачи на страната Путин нарече  достъп до петте най-големи икономики в света и консолидиране на средното европейско равнище за качеството на живот и благосъстоянието на хората.

Общо гласували: 18

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
14 гласували / 77.78%
Да
4 гласували / 22.22%