ЕКСПЕРТИ ПОЕМАТ УЧЕНИКА ОТ ПЛОВДИВ, ОБВИНЕН В ПОДГОТОВКАТА НА ТЕРОРИСТИЧЕН АКТ

Автор: 5 GmediA 09:25, 10 юни 2019
Източник: Снимка: Дневник

Продължава разследването на случая с предотвратения атентат в Пловдив. Вчера се появиха нови разкрития за ученика, обвинен в подготовка на терористична атака.

Родителите на детето са открили в телефона му цялата кореспонденция с човека, представил се за член на Ислямска държава и са подали сигнал до службите, съобщи бТВ.

Момчето е контактувало близо година в интернет с човек от терористичната групировка.

Според информация на Специализираната прокуратура 16-годишният младеж е сглобявал тръбна бомба, каквато е била използвана при атентатите в Белгия и в Сарафово.

16-годишният ученик е изключително интелигентен и от добро семейство. Има две по-малки братчета, за чието отглеждане помагал много. За известно време обаче останал без надзор от родителите, които трябвало да полагат много грижи за най-малкото дете. Именно тогава момчето започнало да се променя. Спряло да контактува с близките си, затворило се в себе си и общувало само през телефона си. 

От днес с момчето ще се занимават инспектори от „Детска психологическа стая”. Прокуратурата обаче ще протестира това решение с мотива, че с ученика трябва да се работи в изолирана среда. Според адвоката на момчето обаче, изолацията ще навреди на психиката на му повече, отколкото ще му помогне.

Адвокат Велинов заяви, че момчето не е имало намерение да извърши атентат. "За мен няма реални данни за подготвян терористичен акт. Детето е абсолютна жертва на интернет". 

„Изолацията ще навреди на психиката на детето повече, отколкото ще му помогне. Достатъчно е човек да осъзнае това, което е сторил, да се опита да го преодолее и да не се връща към него”, каза той.

Адвокат Велинов заяви, че момчето не е имало намерение да извърши атентат. "За мен няма реални данни за подготвян терористичен акт. Детето е абсолютна жертва на интернет". 

Според криминалния психолог Иван Тричков, работил с момчето, преди да се намесят службите, обвиненият в подготовка на терористичен акт български ученик не е бил в състояние да го извърши в момента, в който майка му разбира за комуникацията с човек, представил се за член на ИДИЛ. Пред бТВ Тричков изказа мнение, че16-годишният ученик е гледал някакви видеа за това как се прави самоделна бомба и вчиско е било под формата на някакво обучение. Той бе категоричен, че всичко е станало случайно, понеже младежът е от будните и интелигентни хора, които търсят знания навсякъде.

Относно приемането на исляма, според специалиста момчето не го е приело, а просто му симпатизира, като това се е случило по време на комуникацията с хората, които са се опитали да го вербуват.

 

Общо гласували: 14

Анкета

КАКВО ПРАЗНУВАТЕ ДНЕС - ДЕНЯТ НА ВЛЮБЕНИТЕ ИЛИ ДЕНЯТ НА ЛОЗАРЯ?
Трифон Зарезан
8 гласували / 57.14%
И двата празника
3 гласували / 21.43%
Не празнувам
3 гласували / 21.43%