„САБАНТУЙ“ ОСВЕЖИ ЮЖНИЯ ПАРК С ПЕСНИ И ТАНЦИ НА НАРОДИТЕ

Автор: 5 GmediA 14:28, 10 юни 2019
Източник: Оля Ал-Ахмед

Жегата в Южния парк в столицата почти не се усети под шатрите на един от най-забавните празници провеждани у нас -  "Сабантуй". Сдружението „Волжки булгари"  за пета поредна година организира културно-спортен семеен празник „Сабантуй".

Празникът се проведе през почивните дни на 8 и 9 юни на поляната в Южния парк в столицата, където се събраха стотици столичани и гости за да се повеселят, да се насладят на уникалните песни и танци на народите и да опитат вкусните татарски ястия.

Същността на народния празник е достъпността за всички – независимо от националност или възраст. „Сабантуй" е обединяващ празник. Историците откриват корените на „Сабантуй" в дълбока древност. Празникът е бил свързан със земеделието и изразявал дълбоката връзка на човека със земята. Свитетелство за това е значението на самата дума «сабан» – рало, а «туй» означава сватба.

Някога празничните ритуали били много и сложни, разтегнати във времето. „Сабантуй" се е провеждал в няколко етапа. Като цяло всички ритуали били свързани с почитане на духовете на плодородието, на които хората са се молили за добра реколта. В наши дни „Сабантуй" е повод за всенародно веселие, в центъра, на което стои почитта към земята, към семейството, взаимопощта и приятелството.

Това е всеобщ празник и всеки, независимо от националност, възраст и вероизповедание намира своето забавление или остава просто зрител. Кулинарията беше фантастична. Всички ястие се приготвяха на място от изключителния майстор-готвач Алберт, който долетя от далечен Татарстан специално за събитието. Мастер-шефът Алберт се слави с невероятните си умения в цяла Европа, той е чест гост във Франция и в други европейски страни, където приготвя ястията на ВИП приеми и светски събития. За гостите на празника той приготви уникалните татарски ястия, агнешка супа, "плов" - агнешко с ориз , картофи и моркови, и националните "пироги" с десет различни пълнежа.

Най-интересното ястие , което впечатли всички беше сладкишът – „чак-чак", приготвен от мед. Този сладкиш датира от 1000 и е измислен от волжските българи. Предава се от поколение на поколения и по заветите на древните волжски българи всяка една девойка преди да се омъжи е длъжна да се научи да приготвя сладкиша от мед „чак-чак" за да й бъде сладка любовта и бракът й да върви по мед и масло.

Освен вкусните ястия, сладкиши и напитки, под сянката на многобройните шатри се продаваха най-различни сувенири и изделия на декоративното и приложно изкуство от Башкирия и Татарстан, както и мед и всевъзможни сладкиши от него. Щандовете с интересна историческа литература се открояваха на фона на цветните сергийки.

И независимо от жегата се намериха десетки ентусиасти  за участие в  многобройните спортни състезания, канадската борба дори и за жени и национална борба с колани, „кореш".  Организаторите раздадоха  многобройните награди на заслужите. Поредния „Сабантуй" у нас завърши с традиционната вечерна дискотека.

Събитието се проведе под егида на ЮНЕСКО, патронажа на Руско посолство в България, с покрепата на Столична Община.

 

Автор и снимки: Оля Ал-Ахмед

КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 62

Анкета

ЗА КОГО БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ, АКО ИЗБОРИТЕ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ БЯХА ДНЕС?
Мая Манолова
38 гласували / 61.29%
Борис Бонев
13 гласували / 20.97%
Борислав Игнатов
8 гласували / 12.9%