МИНИСТЪР ЗАХАРИЕВА: ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ САМ Е КАЗАЛ КАКЪВ Е – БЪЛГАРИН! ОТ СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ИСКАМЕ САМО ИСТИНАТА

Автор: 5 GmediA 10:08, 11 юни 2019
Източник: Снимка: Дневник

„Няма да правим компромис с истината. От Северна Македония не искаме нищо повече от истината”. Това обяви в интервю за бТВ външният ни министър Екатерина Захариева по повод отказа България да чества заедно със Северна Македония легендарния деец и идеолог на ВМРО Гоце Делчев на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

Министърът определи предаването на костите като едно от най-големите предателства към България. Гоце Делчев сам си е казал какъв е – българин, писал го е десетки пъти, допълни външният министър.

“Ако не се разберем за датата на честването на паметта на Гоце Делчев, няма да работим в съвместната комисия със Северна Македония”, категорична бе Захариева.

„Поколения наред в Македония учат децата на откровени лъжи и фалшив национализъм, това няма как да бъде прието от наша страна“, каза тя и допълни, че когато в комисията се обсъждат дати и документи, България ги изпраща, а Македония връща становище по тях.

Цялата македонска история е създадена на основата на поделянето с България, но нека и историята, която е записана в учебниците, е коректна, допълни външният министър и напомни, че започавнето на преговори за присъединяване към ЕС не е гаранция за влизане в съюза.  

Относно детето, което бе радикализирано от ИДИЛ в Пловдив, външният министър съобщи, че още докато е била правосъден министър, е бил подписан договор с доставчици на интернет услуги, които са дали съгласие да ограничават неподходящото съдържание в интернет. „Това, че имаме успехи в Ирак и Сирия, не означава, че битката с тероризма е приключила. Факт, е че нямаме радикализирали се бойци, които да са отишли да се бият в Ирак, или изобщо да развиват дейност на територията на страната“, завърши министърът.

 

 

КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 20

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЪВЕЖДАНЕТО НА ТОЛ СИСТЕМА?
Не
13 гласували / 65%
Да
7 гласували / 35%
Не мога да преценя
0 гласували / 0%