ВЪРХОВНИ СЪДИИ ЗАСЕДАВАТ ПО ЖАЛБА НА ДЕСИСЛАВА ИВАНЧЕВА СРЕЩУ РЕШЕНИЕ НА ЦИК

Автор: 5 GmediA 06:30, 12 юни 2019
Източник: Снимка: NOVA

Пленум на съдиите от Върховния администрътивен съд заседава днес по жалба на Десислава Иванчева, с която тя оспорва законността на избора на Атидже Байрямова Алиева - Вели и Искра Димитрова Михайлова - Коларова, и двете от листата на "ДПС", обявени от Централната избирателна комисия за евродепутати.

Съдиите трябав да решат дали да бъде сезиран Конституционният съд с мотивирано искане да се произнесе по законността на избора на член на Европейския парламент от Република България. Според Десислава Иванчева зачетените от ЦИК заявления на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски да оттеглят по същество съгласието си за участие в изборите след провеждането на самите избори представлява институционално легитимиране на злоупотребата с пасивното избирателно право и с демократичните принципи на страната.

В жалбата на Иванчева пише, че решението на ЦИК, с което тези заявления за оттегляне на съгласие се зачитат, нарушава Конституцията на Република България и по-специално текста на чл.57, ал.2 от КРБ, който не допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други.

КОМЕНТАРИ

От: Лъч светлина 18 септември 2019
Браво на тези женички,поне те измиват донякъде срама на това овче,бездушно стадо!Само,че и на Административният съд да ги дадеш и на Конституционният съд да ги дадеш те ще отсъдят мъгляво и замазващо ,де факто в полза на мафията!Когато всичките ти институции са превзети от мафията,какво друго може да се очаква!Само ще се уверим чрез тази жалба,че българските държавни институции са превзети от мафията и работят против справедливостта и законноста и за мафията!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 76

Анкета

ЗА КОГО БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ, АКО ИЗБОРИТЕ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ БЯХА ДНЕС?
Мая Манолова
45 гласували / 59.21%
Борислав Игнатов
14 гласували / 18.42%
Борис Бонев
14 гласували / 18.42%