СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: 10€ ЗА КАФЕ, ВОДА И СЛАДОЛЕД, БЕЗ ДА ПЛАЩАШ ЗА ЧАДЪР И ШЕЗЛОНГИ

Автор: 5 GmediA 10:04, 12 юни 2019
Източник: 5gmedia

За един ден отскочихме до #Orfanou, Touzla, на един час път от Петрич. Много дълга плажна ивица, заведение до заведение, но пък в източния му край по пътя към Кавала - колкото искаш свободно място да плажуваш, необезпокояван от никого.

Поръчахме си 2 фрапета, 2 минерални води, един сладолед =10 евро за цял ден безплатно ползване на 2 чадъра и 3 шезлонга. За обяд хапнахме набързо, за да не изпуснем хубавото време - 3 дюнера с 2 фанти = 12,90 евро. Вечерта седнахме с брат ми и снаха ми в едно заведение над плажа с чудна гледка към морето и Халкидики - отлична храна: по една порция пържоли, калмари, гръцка салата, пържени тиквички, хляб (препечен с масло), узо и вода =30 евро плюс мини-сладоледи, почерпка от заведението.

Седяхме на чист плаж, плувахме в чисто море, излежавахме се на удобни шезлонги докъм 7 вечерта. Припомнихме си с брат ми как тръгнахме да почиваме на гръцкия бряг веднага след Десети ноември, когато “отвориха границата”, макар че сме се отвисявали по 6 часа на Кулата-Промахон. Тогава гърците се отнасяха към нас с леко пренебрежение, надписите по заведенията бяха на сръбски, немски, унгарски...никога на български; сега са само на български - “бифтек с кашкавал, кебапче, свински дюнер”...сервитьорите са понаучили български и даже се шегуват за наша сметка (!): “в Атина малко мафия, в София - голямо мафия”.

Наоколо е пълно с българи, в това малко курортно селище има 2 български фирми, които предлагат квартири под наем и покупка на жилища; бизнесът им върви чудесно. Да знаеш гръцки се оказа огромно предимство... Брат ми казва, че няма уважаващ себе си петричанин, който да не си е купил имот край морето на Северна Гърция. А през лятото градът се изпразва за уикендите, петричани са на море в Гърция.

КОМЕНТАРИ

От: зоро 18 септември 2019
трудно ми е да разбера огромното желание на народонаселението да "ваканцува“ на море.пък било то и гръцко.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 76

Анкета

ЗА КОГО БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ, АКО ИЗБОРИТЕ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ БЯХА ДНЕС?
Мая Манолова
45 гласували / 59.21%
Борислав Игнатов
14 гласували / 18.42%
Борис Бонев
14 гласували / 18.42%