ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ ПРИЗОВА ЗА ПРОЗРАЧНА И ЯСНА ПРОЦЕДУРА ПРИ ИЗБОРА НА БЪДЕЩИЯ ГЛАВЕН ПРОКУРОР

Автор: 5 GmediA 11:12, 12 юни 2019
Източник: Снимка: БГНЕС

Главният прокурор, който ще бъде избран, е натоварен с големи обществени очаквания, - предстоят му тежки задачи и затова е много важно още на старта на своята дейност той да има високо обществено доверие. Това каза президентът Румен Радев, който откри кръгла маса на тема „Предстоящ избор на главен прокурор – критерии и обществени очаквания“, предаде репортер на БГНЕС.

„Това означава наистина една прозрачна, ясна процедура, ясни критерии, в пълно съответствие със законите”, добави държавният глава.

Румен Радев посочи, че критериите за главния прокурор са описани в ЗСВ. „Но на първо място това е високият етичен стандарт, но той определя и висока професионална компетентност. Много важно, според мен, следващият критерий - независимост и воля за налагане на законността. Това са хубави критерии, но те повдигат и въпроси какво точно означават тези критерии, какви са обществените очаквания към тях, - и много важно, и това искам да обсъдим – какви са измерителите на тези критерии”, каза държавният глава. Особено, посочи президента, как ще бъде оценена изявена независимост на този главен прокурор.

„Далеч съм от мисълта, че надхвърлям своите правомощия. Не, в своята дейност, във всички тези консултации, аз се водя единствено от принципа за разделение на властите, но и не пренебрегвам в никакъв случай и моето задължение, тъй като аз съм накрая на процеса и подписвам указ”, заяви Радев. Той подчерта, че за него най-важното е обществото да има фокус върху тези процеси, да има подобаващо и повишено обществено внимание.

За участие в кръглата маса са поканени представители на неправителствения сектор – организации, имащи отношение към съдебната система и съсловни професионални организации на юристи. Тя е в продължение на поредицата от разговори, които президентът проведе с представители на съдебната и изпълнителната власт във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор. Срещите целят да отговорят на обществените очаквания за прозрачна процедура за избор на следващ главен прокурор, която завършва с указ на държавния глава. /БГНЕС

КОМЕНТАРИ

От: Лъч светлина 21 януари 2020
Главният прокурор е вече избран и ще бъде същата престъпна марионетка като дон Цацарезе!България е и ще остане в престъпни ръце ,а най- големите престъпници ще си останат недосегаеми!Скоро не виждам светлина в тунела за България!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 1

Анкета

ЗАПЛАШЕНИ ЛИ СА СОФИЯНЦИ ОТ РЕЖИМ НА ВОДАТА СЛЕД НОВИТЕ РЕШЕНИЯ ЗА ПЕРНИК?
Да
1 гласували / 100%
Не
0 гласували / 0%
Не мога да преценя
0 гласували / 0%