ВАС ОТКАЗА ДА СЕЗИРА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД ЗАРАДИ ОТКАЗА НА ПЕЕВСКИ И КАРАДАЙЪ ОТ ЕВРОПАРЛАМЕНТА

Автор: 5 GmediA 19:27, 12 юни 2019

Пленумът на съдиите от Върховния административен съд, който се проведе днес, реши да не сезира Конституционния съд във във връзка с постъпила жалба от Десислава Петрова Иванчева, касаеща законността на избора на евродепутатите от ДПС.

Само 18 Върховни административни съдии от 71 присъствали на пленума на Върховния административен съд (ВАС) са счели за нужно да бъде сезиран Конституционния съд за заличаването на Пеевски и Карадайъ от списъка на избраните евродепутати, написа във Фейсбук Десислава Иванчева.

„При ВАС не мина жалбата. Очакваме решенията на Върховния касационен съд, Президента, Министерския съвет, Народното събрание и главния прокурор“, посочва отстранената кметица на столичния район „Младост“.

Припомняме, че Иванчева оспори избора на Атидже Байрямова Алиева-Вели и Искра Димитрова Михайлова-Коларова, който беше потвърден от ЦИК. Причината - те станаха евродепутати, след като Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски се отказаха от постовете, а това стана след приключване на евроизборите и след като стана ясно, че са избрани. Според Иванчева това е нарушение на на чл. 57, ал. 2 от Конституцията - не се допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други. Иванчева счита, че зачетените от ЦИК заявления на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски да оттеглят по същество съгласието си за участие в изборите след провеждането на самите избори представлява институционално легитимиране на злоупотребата с пасивното избирателно право и с демократичните принципи на страната.

КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 20

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЪВЕЖДАНЕТО НА ТОЛ СИСТЕМА?
Не
13 гласували / 65%
Да
7 гласували / 35%
Не мога да преценя
0 гласували / 0%