БЪЛГАРСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ: ПРОПУСНАХМЕ СВОЯ ШАНС ДА УРЕДИМ ВЪПРОСА С ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ОЩЕ ПРИ ПОДПИСВАНЕТО НА ДОГОВОРА ЗА ПРИЯТЕЛСТВО

Автор: 5 GmediA 11:31, 13 юни 2019

След твърдия тон на България, властите в Скопие изразиха надежда,че съвместната българо-македонска комисия по историческите въпроси ще намери решение за Гоце Делчев в духа на приятелството между България и Македония.

Говорителят на македонското правителство Муамед Ходжа направи специално изявление по повод позицията на българския външен министър Екатерина Захариева, че страната ни може да се оттегли от съвместната комисия, ако двете държави не намерят решение за личността и делото на Гоце Делчев и ако комисията не постигне съгласие, че той е българин.

„Надяваме се комисията, която беше сформирана от двете правителства на базата на Договора за добросъседство и приятелство, да намери решение в духа на приятелството и добросъседството между двете държави“, заяви Ходжа в сградата на Министерски съвет на Република Северна Македония.

„България пропусна своя шанс да уреди честването на паметта на Гоце Делчев още при подписването на Договора за приятелство и сътрудничество, който беше сключен през август 2017 г.“ Това заяви днес президентът Румен Радев, цитиран от БГНЕС. „Пропуснахме шанса да го заложим в т.нар. договор, защото той по формата е декларация. Това не е договор за добросъседство с Македония. Оттук нататък правната стъпка е залагането на този договор с допълнителна актуализация в глава 35 от преговорите за присъединяване на Македония към ЕС. Изразявал съм го многократно, това са европейски критерии, ние трябва да ги следваме, след като Македония има амбиции да стане член на ЕС. А най-много ние трябва да й помагаме. Но и да следим тези критерии да се спазват“, смята президентът.

Личното мнение на президента по въпроса е изразил и по време на изказване при посещението си в Санкт Петербург преди дни като е цитирал „пред цял свят бележития български революционер Гоце Делчев“.

„Изпадаме в някакви дребнотемия исторически моменти и комисии. Аз отдавна съм казал своето мнение. България трябва да мисли и да подходи много по-генерално към този проблем“, подчерта Радев.

Общо гласували: 9

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
6 гласували / 66.67%
Да
3 гласували / 33.33%