МИНИСТЪР ДАНАИЛ КИРИЛОВ: ЕК ОТЧИТА УСПЕХ В БОРБАТА С КОРУПЦИЯТА У НАС

Автор: 5 GmediA 10:29, 14 юни 2019
Източник: Снимка: Николай Драганов, „Барикада“

„В последния доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и оценка (МСО), публикуван през ноември миналата година, е констатирано, че по отношение на показателите, свързани с независимостта на Съдебната система, правната рамка и борбата с организираната престъпност България е изпълнила изискванията“.

Това заяви министърът на правосъдието Данаил Кирилов по време на участието си в петъчния парламентарен контрол, предаде репортер на БГНЕС.

От парламентарната трибуна той отбеляза, че във връзка с продължаващата съдебна реформа у нас, борбата с корупцията на високо ниво и по границите, ЕК отчита постигнат значителен успех, а препоръките ѝ са близо до изпълнението.

„Правителството продължава, непоклатимо и с ускорени темпове, свързани с показателите на МСО като поддържа активна комуникация с ЕК. Дадена е висока положителна оценка по отношение на работата на правителството, Народното събрание и пряко ангажираните институции“, отбеляза още правосъдният министър.

Данаил Кирилов отбеляза, че Съвета по правосъдие и вътрешни работи, провел се през изминалата седмица в Люксембург, той е провел среща с еврокомисаря по въпросите на правосъдието Вера Йоурова. „В хода на разговора ни бе отбелязано отличното сътрудничество и активната роля на България по актуалните досиета. Потвърдих твърдата ангажираност на правителството за изпълнение в кратък срок на остатъчните мерки и препоръки от механизма, както и запознах комисаря с текущите законодателни предложения, свързани с отговорността на тримата висши ръководителите в съдебната система“, смята министърът на правосъдието.

Отговорът му обаче се оказа незадоволителен за депутата Крум Зарков от „БСП за България. „Благодаря за отговора, в който заявихте твърдата си ангажираност, но тя не личи от него. Ако така отговаряте и на ЕК, този механизъм никога няма да падне, поради простата причина, че в отговора ви липсва искреност“, заяви Зарков.

Според него управляващите на първо място трябва да изтъкнат онези области, в които страната ни не е постигнат особен напредък. „Например непредсказуемостта на законодателния процес“, подчерта депутатът. /БГНЕС

 

Тагнато в: Данаил Кирилов

КОМЕНТАРИ

От: Божидар Божилов 21 септември 2019
Европейския съюз ги плюе на тема корупция, а тоя ни вика, че дъжд вали. Нема толкова тъпо същество. Тия верно ни взеха за олигофрени.
От: Лъч светлина 21 септември 2019
Тоя е министър на престъпленията и министър на мръсните поръчки!За мен е пример докъде може да падне такава низост креатура като него ,колкото и да е издиган на постове!Мафията си има министър на престъпленията,който действа безотказно и по поръчка стига да има да се свърши някаква мръсотия!
От: Подарък за Народа от Шайката ГЕрП 21 септември 2019
Европейската комисия наказа България с около 13 млн. евро заради нередности с къщите за гости за изминалия програмен период 2007 - 2013 г

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 92

Анкета

ЗА КОГО БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ, АКО ИЗБОРИТЕ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ БЯХА ДНЕС?
Мая Манолова
55 гласували / 59.78%
Борислав Игнатов
18 гласували / 19.57%
Борис Бонев
15 гласували / 16.3%