КАК СЕ СПРАВЯ АМЕРИКАНСКАТА ИКОНОМИКА? БРОЯТ НА БЕЗРАБОТНИТЕ НА НАЙ-НИСКИ НИВА ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 50 ГОДИНИ

Автор: 5 GmediA 12:42, 16 юни 2019
Източник: БГНЕС архив

Американската икономика може да забавя ратежа си, но пазарът на труда остава вдобро здраве. Броят на американците регистрирани в бюрата по труда продължава да пада. Данните оповестени от министерството на труда в четвъртък показват, че броят на търсещите работа е спаднал с 1000 до 211 000 души с осигурена временна заетост към средата на май.

Статистиката сочи спад за трета поредна седмица и надхвърля очакванията на анализаторите. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозират, че регистрациите ще ще  се повишат до 215 000. Анкета на MarketWatch също прогнозира  броят им да е 215 000. Подадените заявления на месечна база, индикатор често считан за по-точен, е спаднал с 4 750 до 220 250 души.

Като допълнение към позитивните новини бе оповестена и статистика, която сочи, че и заплащането на труда расте, а безработицата е на най-ниските си нива от 49 години. Миналата седмица Универисетът в Мичиган публикува изследване, което установява, че американските купувачи са най-уверени в стабилността си за последнте 15 години.

При все това, силният пазар на труда може да бъде поставен на изпитание от забавянето на икономиката. До тук американската икономика надхвърли очакванията и тази тенденция се запази през първите 3 месеца на 2019 година, когато бе постигнат ръст от 3.2%. Изследване публикувано по-рано тази седмица установи, че 52% от анкетираните считат, че са по-добре финансово откакто Доналд Тръмп пое управлението на страната. 48% одобряват начина, по който президента управлява икономиката, докато 45 – не одобряват.

Ройтерс съобщава, че икономисти очакват общият ръст да падне под 2% на годишна база през второто тримесечие на годината. Забавянето е причинено от комбинация от фактори, водещият от които е това,ч е инерцията натрупана от администрацията на Тръмп с орязване на данъци и увеличаване на държавните разходи  започва да издиша. В допълнение продажбите на дребно и изкупуването от самите заводи бележат спад през последния месец, а продължаващата търговска война с Китай мое допълнително да навреди на американската икономика.

Двете най-големи икономики в света са вкопчени в търговския спор от повече от година. По-рано този месец Вашингтон анонсира 25% наказателно мито на хиляди китайски продукти. Пекин отговори налагайки собствени тарифи с повишение от 25% на 2500 американски стоки на обща стойност 60 милиарда долара годишно.

Едва 40% от анкетираните в проучването за нагласите на населението към икономическата политика на Тръмп одобряват отношението на Вашингтон към Китай, докато 50% не го одобряват.

Източник: Newsweek

КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 99

Анкета

ЗА КОГО БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ, АКО ИЗБОРИТЕ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ БЯХА ДНЕС?
Мая Манолова
59 гласували / 59.6%
Борислав Игнатов
19 гласували / 19.19%
Борис Бонев
16 гласували / 16.16%