ЗВЕЗДИТЕ НА СВЕТОВНИЯ ФУТБОЛ В МОМЕНТА СТРУВАТ 9,157 МЛРД. ЕВРО

Автор: 5 GmediA 10:36, 17 юни 2019

Най-добрите 100 състезатели в момента са оценявани на тази главозамайваща сума Световният футбол отдавна достигна момента, в който трансферните суми за атлетите са съизмерими с някои от най-внушителните сделки на инвестиционния елит. Вече втора седмица официално се намира в разгара на трансферния прозорец из Европа и именно това ни накара да направим една бърза справка с пазарните оценки на най-нашумелите имена в спорта в момента.

На първо място в класацията към момента е 20-годишното дете-чудо на френския футбол Килиан Мбапе, чиято стойност се изчислява на 252 млн. евро. В хода на последните квалификации за европейското първенство нападателят на „петлите“ записа своя гол №100 на национално и клубно ниво. Подобен успех е присъщ наистина за най-талантливите футболисти в историята. Той влезе в „Клуб 100“ далеч по-бързо от легенди от ранга на Меси, Роналдо, Агуеро и Рууни. Следващ в класацията е голямата звезда на действащия европейски шампион Ливърпул – Мохамед Салах. Египтянинът е оценяван на 219,6 млн. евро, благодарение на поредицата от рекорди, които подобри през последните два сезона с екипа на „мърсисайдци“.Рахим Стърлинг заема третата позиция с оценка в размер на 207,8 млн. евро. Крилото на английския национален отбор и Манчестър Сити израстна много през изминалите няколко години, за да може днес да гледаме на него, като на един от най-класните атлети на своето поколение. Лионел Меси може и да е прехвърлил 32-годишна възраст, но продължава да е все така скъпоценен. CIES му поставя цена от 167,4 млн. евро, а големия му съперник – Кристияно Роналдо, който не само не е решил да се отказва скоро, но и продължава да жъне успехи, като този сезон може да се похвали с първото си Скудето и първата в историята титла от Лигата на Нациите е оценяван на 118,1 млн. евро.

Ако разчупим класацията в известен смисъл, и погледнем на играчите, като най-ценните на своята позиция, ще видим, че Алисон Бекер е на първо място сред вратарите с цена от 107,5 млн. евро. Най-скъпият краен защитник е Тренд Алекзандър-Арнолд с цена от 130 млн. евро, а най-високо цененият полузащитник е Пол Погба – 125 млн. евро. Позицията на централния нападател се заема от Хари Кейн с оценка в размер на 155,2 млн. евро, а на крилото вече сами може да се досетите стои Мбапе. Малко прости математически сметки ни дават възможност да пресметнем общата стойност на всички футболисти в топ 100 и достигаме до сумата от 9,157 млрд. евро.

Общо гласували: 14

Анкета

КАКВО ПРАЗНУВАТЕ ДНЕС - ДЕНЯТ НА ВЛЮБЕНИТЕ ИЛИ ДЕНЯТ НА ЛОЗАРЯ?
Трифон Зарезан
8 гласували / 57.14%
И двата празника
3 гласували / 21.43%
Не празнувам
3 гласували / 21.43%