НОВ КИТАЙСКИ ВЛАК ЩЕ ПЪТУВА С 600 КМ/Ч

Автор: 5 GmediA 15:06, 17 юни 2019

Готов е прототипа на високоскоростен влак, който ще може да превозва пътници с впечатляващата скорост от близо 600 км/ч. Това е повече от 250 км/ч по-бързо от най-бързите пътнически влакове в света, които развиват около 350 км / ч по трасето между Пекин и Шанхай. Тази скорост е възможна благодарение на движението върху магнитна възглавница (тип Маглев).

Прототипът вече е изработен в производствената линия на завода в град Циндао в източната провинция Шандун, съобщи Синхуа, цитирано от БТА. "В момента прототипът е достигнал до статична левитация и е в добро състояние", коментира Дин Сансан, ръководител на научно-изследователската група и заместник-главент инженер на компанията за строителство на локомотиви и вагони Циндао Сифан (подразделение на железопътната корпорация Си Ер Ер Си - CRRC).

Като се има предвид огромната скорост на влака, пътуването с влак може да бъде дори по-бързо от пътуването по въздух при определени обстоятелства, каза Динг Сансан, ръководител на екипа, разработващ новия влак, съобщи китайският вестник Циндао. Той каза, че пътуването от Пекин до Шанхай, което може да отнеме четири и половина часа със самолет, може да бъде завършено за около три часа и половина от новия влак Maglev.

Влакът ще започне да работи през 2021 г., но компанията не даде точна дата - и железопътните експерти твърдят, че ще са необходими години на изпитване, преди влакът да е готов за превоз на пътници.

Общо гласували: 9

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
6 гласували / 66.67%
Да
3 гласували / 33.33%