СКАНДАЛ В УЕФА: АРЕСТУВАХА МИШЕЛ ПЛАТИНИ ЗА КОРУПЦИЯ

Автор: 5 GmediA 13:21, 18 юни 2019

Причината е изборът на Катар за домакин на Мондиал 2022

Френската футболна легенда и бивш президент на УЕФА Мишел Платини е арестуван тази сутрин в Париж. Той е задържан в рамките на разследване за корупция около избора на Катар за домакин на Световното първенство по футбол през 2022.
Според френската "Медиапар", бившият капитан на "петлите" е разпитван в съдебната полиция на парижкото предградие Нантер. Срещу Платини беше повдигнато обвинение за получаване на нерегламентирано плащане от 2 млн. долара от бившия президент на ФИФА Сеп Блатер. Арестът му идва след разследването срещу него, което започна през 2015-а и му струваше поста начело на европейския футбол.  

Тогава той бе изхвърлен за 8 години (впоследствие намалени на 6) от футбола, а срещу него започна мащабно разследване на Европол и швейцарската полиция за купуването на гласове в полза на Катар, при кандидатурата на арабската страна за Мондиал 2022. Платини ръководи УЕФА от 2007-а до 2015-а, но скандалът около избирането на азиатската държава за домакин предизвести края на управлението му. Същото се случи и със Сеп Блатер, тогава шеф на ФИФА. През миналата година Платини обяви, че е бил оправдан от швейцарските власти. Френската футболна легенда добави, че е станал жертва на заговор за изхвърлянето му от футбола. Катар бе избран за домакин на Мондиал 2022 в края на 2010 година. Изборът стана причина за много скандали, включително и недоволство от страна на футболистите заради тежките метеорологични условия в страната. В крайна сметка обаче домакинството на Катар на световното първенство не бе отнето.


КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 73

Анкета

ЗА КОГО БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ, АКО ИЗБОРИТЕ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ БЯХА ДНЕС?
Мая Манолова
42 гласували / 57.53%
Борислав Игнатов
14 гласували / 19.18%
Борис Бонев
14 гласували / 19.18%