ТРИМА БЪЛГАРИ ОСЪДЕНИ ДО ЖИВОТ В УНГАРИЯ

Автор: 5 GmediA 19:12, 20 юни 2019
Източник: БГНЕС

Афганистанец и трима българи бяха осъдени на доживотен затвор в Унгария за смъртта на 71 мигранти, чиито разлагащи се тела бяха открити натъпкани в камион и изоставени на магистрала в Австрия през лятото на 2015-а. Присъдата е произнесена днес и е окончателна.

Трима от обвиняемите са осъдени без възможност за предсрочно освобождаване, а четвъртият може да излезе от затвора след най-малко 30 години.

Тежката трагедия се случва през 2015 г., когато миграционната вълна по т.нар. балкански маршрут наближава пика си. Жертвите платили на трафикантите да ги транспортират през Унгария. Те били натъпкани в херметично затворен камион, предназначен за превоз на замразени стоки. Трафикантите не пожелали да спрат и да отворят вратите на камиона, за да влезе въздух, от страх, че ще бъдат заловени. Когато най-накрая спрели в страничното платно на магистралата при Парндорф, след австрийската граница, хората вътре били починали от задушаване. Трафикантите изоставили камиона и избягали.

През юни 2018-а година съдът в Унгария постанови по 25 години затвор за трима български граждани и афганистанеца. Прокурорът Габор Шмит, който бе поискал доживотен затвор за четиримата, включително без право на помилване за трима от тях, заяви, че ще обжалва присъдите, тъй като били прекалено меки.

Общо гласували: 6

Анкета

ПРИТЕСНЯВА ЛИ ВИ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОРОНАВИРУСА ВЕЧЕ И В ЕВРОПА?
Да
4 гласували / 66.67%
Не
2 гласували / 33.33%